Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarpana wieprzowina (ang. pulled pork) świetnie sprawdza się jako zamiennik burgerów. Soczyste, bardzo aromatyczne mięso nie wymaga wielu dodatków, aby zachwycało smakiem. Proponuję sałatę, figę, jalapeno, pesto i majonez - to świetna kompozycja. Takim domowym fast foodem zachwycisz całą rodzinę!
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 875
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 223
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 875
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 223
Składniki
Szarpana wieprzowina. Mieszamy sambal, sos sojowy, olej, syrop klonowy, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Nacieramy mięso i marynujemy co najmniej kilka godzin (najlepiej całą noc). Mięso wyciągamy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Mięso pieczemy w 140 stopniach przez 5 godzin. Po upieczeniu, dzielimy na włókna za pomocą 2 widelców. Mięso mieszamy z wytopionym z niego sosem, bo to w nim znajduje się najwięcej aromatu. Mięso pozostaje soczyste, dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze.
Bułki kroimy na pół. Warto podpiec bułki na patelni, lub włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika. Jedną połówkę część smarujemy majonezem, a drugą pesto. Pesto używamy oszczędnie, aby nie zdominowało smaku. Na połówce bułki układamy dodatki - liście sałaty, plastry figi i plasterki ostrej papryki. Na to porcję mięsa i drugą połówkę bułki. Burgery warto podać z frytkami.