Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsina to jedno z mięs, które było gościło na polskich stołach od wieków, Zaliczana jest do najszlachetniejszych gatunków drobiu, przez ostatnie lata nieco zapomniane, ze względu na przeświadczenia, że skoro gęś jest tłusta, to tym samym musi być niezdrowa. Nic bardziej mylnego. Gęsina zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów omega-3 i omega-6, które wspierają m.in. pracę mózgu oraz serca, obniżają poziom tzw. złego cholesterolu. Mięso z gęsi zawiera duże ilości żelaza, cynku, magnezu oraz potasu, a także witamin A, C, E oraz witamin z grupy B. Na gęsinę spokojnie mogą pozwolić sobie osoby na diecie - większość tłuszczu wytapia się podczas pieczenia. Przepis na gęś z kasztanami jadalnymi dostałam od dobrej znajomej spod Poznania, gdzie jesień, a zwłaszcza listopad i dzień św. Marcina, nie mogą się obyć bez tego przysmaku. Mięso pieczone przez kilka godzin, w towarzystwie kwaśnych jabłek i uprażonych kasztanów, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Warto mieć ten przepis w kuchennym notatniku - gęsina z kasztanami sprawdzi się jako danie główne podczas różnych uroczystości.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1214
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 469
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1214
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 469
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Udka gęsi natrzyj rozgniecionym czosnkiem, majerankiem, pieprzem, solą i zostawić na noc w lodówce.
Kasztany ponacinaj na krzyż od strony białej plamki, upraż w piekarniku (200 stopni, ok. 15 minut) na blaszce wyłożonej papierem. Gdy ostygną, obierz z łupinek. Jabłka umyj, ale nie obieraj, wytnij gniazda nasienne i pokrój na duże kawałki.
Do naczynia żaroodpornego włóż udka gęsi, kasztany i jabłka (kilka kawałków jabłka zostaw i wrzuć na sam koniec pieczenia, by podać je w całości). Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. góra-dół. Mięso piecze się ok. 3-4 godziny, regularnie zaglądaj do naczynia i podlewaj je cydrem lub sokiem jabłkowym. Po ok. 1,5 godziny zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz do miękkości.
Gęsinę z kasztanami jadalnymi na talerzu posyp cynamonem (jeśli nie lubisz, możesz z zrezygnować z tej przyprawy). Wybornie smakuje podana z kopytkami i modrą kapustą.