Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kuchni żydowskiej pod nazwą Gęsie pipki kryją się dwie potrawy. Jedna to faszerowana skórka gęsiej szyi, natomiast druga, którą Wam dzisiaj pragnę polecić, to potrawka z gęsich żołądków z dodatkiem cebuli i czosnku. Pochodząca z Galicji potrawa, jest typowym, znanym od dziesiątek lat, przepisem na to niesamowicie aromatyczne i pyszne danie. Mięso rozpływa się w ustach. Zainteresowani? No, to biegusiem do sklepu, póki jeszcze można dostać, i do dzieła!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 960
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 960
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Składniki
Mięso myjemy, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. Wodę zlewamy wraz z szumowinami. Garnek ponownie napełniamy zimną wodą, dodajemy płaską łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy i gotujemy 30 minut. Żołądki kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojone podroby, smażymy kilka minut, wsypujemy pokrojoną w piórka cebulę, zrumieniamy. W trakcie smażenia cebuli dodajemy grubo pokrojony czosnek. Wlewamy wodę (lekko przykrywając nią zawartość rondla), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy 90 minut. W razie potrzeby uzupełniamy płyn w rondlu. Całość doprawiamy solą i pieprzem.