Do góry

Dania główne Przepis na:

Gicz cielęca

Gicz cielęca

Autor:

Przepisów i artykułów: 849 Ocena: 16321

Dodano:

Odsłon: 7200

Delikatne mięso cielęce w towarzystwie warzyw.

Składniki

  • 2 gicze cielęce
  • 3 cebule
  • włoszczyzna
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 500 ml rosołu cielęcego ( może być z kostki )
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżeczki cukru
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę obrałem, pokroiłem na kawałki dość grube. Obrałem cebulę, pokroiłem na ćwiartki. W brytfance rozgrzałem olej, obsmażyłem mięso z każdej strony. Przyprawiłem solą , wyjąłem z brytfanki. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem pokrojoną włoszczyznę i ćwiartki cebul, dodałem koncentrat pomidorowy. Wlałem wino i rosół, ocet winny, włożyłem giczki, wstawiłem na 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. ( drugi poziom od dołu ). Co jakiś czas polewałem tworzącym się sosem. Pod koniec gotowania doprawiłem cukrem , solą i pieprzem. Dodałem natkę pietruszki, chwilę dusiłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 01 marca 2015 Prezentuje się wyśmienicie! Doskonała i przepyszna propozycja :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń