Do góry

Dania główne Przepis na:

Gicz cielęca zapiekana z ziemniakami

Gicz cielęca zapiekana z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 304 Ocena: 2998

Dodano:

Odsłon: 207

Pyszny oboiad jednogarnkowy dla całej rodziny.Zapraszam na przepis.

Składniki

  • 4 szt. gicz cielęca czyli krązki
  • 5 dużych ziemniaków
  • przyprawy ziołowe po łyżece,tymianek, majeranek,kminek,imbir,czosnek granulowany, sól i pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • sól, pieprz czarny
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gicz cielęca zapiekana z ziemniakami

Przygotowanie

  1. Gicz cielęca natrzeć przyprawami ziołoymi,podsmażyc na patelni z obu stron, podlać winem białym, pozostawic na gazie do wyparowania wina.Formę do pieczenia wylożyc papierem do pieczenia przełożyc gicz cielęcy, ziemniaki pokroić w grubszą kostkę i obłożyc mięso. Ząbek czosnku przekroic na 3 części wrzucic na ziemniaki oraz rozmaryn. Posolic popieprzyć, polać oliwą . Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni funkcja góra,dół i piec przez 50 minut.Gdyby było nieupieczone to ,pozostawiamy jeszcze na 10 do 15 minut w piekarniku.Parę minut przed końcem pieczenia odkryc i pozostawic do zarumienienia się ziemniaków.Do takiego dania idealnie pasuje sałatka z czerwonych buraków.Zapraszam na więcej przepisów do mojej ksiązki kulinarnej na smakerze oraz na moj kanał na You tube/ Mangiare u Ewki

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń