Do góry

Dania główne Przepis na:

Gjuwecz

Gjuwecz

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16590

Dodano:

Odsłon: 5355

Inaczej duszony kurczak po chorwacku.

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak
  • 2 papryki czerwone
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 średnie cukinie
  • 2 duże cebule
  • duża marchew
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • tymianek ,rozmaryn ,oregano
  • sól ,pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka natarłem rozgniecionym czosnkiem , solą i pieprzem , podzieliłem na 6 części , schłodziłem ok. 30 minut.
    Warzywa oczyściłem . Cebulę posiekałem . Ziemniaki , marchewkę i paprykę pokroiłem w kostkę . Pomidory sparzyłem , zdjąłem skórkę , pokroiłem na cząstki , a cukinię w plasterki.

    Kawałki kurczaka zrumieniłem na oleju . Dodałem cebulę , paprykę , ziemniaki i marchewkę. Mieszałem smażąc ok. 6 minut. Dodałem pomidory , posiekane zioła , sól i pieprz . Podlałem przecierem pomidorowym rozrobionym w szklance wody. Dusiłem 35 minut pod przykryciem . Na około 5 minut przed końcem włożyłem cukinię . Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń