Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tak na wspomnienie lata - bułgarski gulasz zapiekany w piekarniku
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1434
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 148
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1434
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 148
Składniki
bakłażana kroimy w większą kostkę, solimy, przekładamy na sitko i odstawiamy na ok 20 min, aż nieco odcieknie
mięso kroimy w kostkę (jak na gulasz), cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, marchewkę również obieramy i kroimy w plasterki (ok. 0,5 cm), ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, papryki pozbawione pestek kroimy w paski
na dużej patelni rozgrzewamy połowę oleju i smażymy mięso, aż się przyrumieni, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszklą, teraz dosypujemy słodką oraz ostrą paprykę i często mieszając smażymy 1 minutę, dolewamy pomidory, solimy do smaku i smażymy jeszcze 5 min
na dnie naczynia żaroodpornego (wybieramy takie z przykryciem) układamy po kolei: ziemniaki, marchewkę i paprykę, solimy do smaku, na warzywa rozkładamy równomiernie zawartość patelni
na patelni, w której smażyliśmy mięso, rozgrzewamy resztę oleju i wrzucamy bakłażana, smażymy kilka minut i przekładamy (jako ostatnią warstwę) do naczynia żaroodpornego, do całości dolewamy jeszcze pół szklanki wody
teraz naczynie przykrywamy i wkładamy na 90 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C
gulasz podajemy z pieczywem, posypany posiekaną natki pietruszki (oraz ewentualnie pokruszonym kozim serem), smacznego ;-)