Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapieczone z serem gniazdka makaronowe z klopsikami w sosie pomidorowym
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1382
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 72
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 150
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 170
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1382
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 72
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 150
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 170
Składniki
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, musztardę, posiekaną pietruszkę i cebulę, starty czosnek, doprawić solą, pieprzem oraz mieloną papryką słodką i ostrą, wszystko razem wymieszać. Z powstałej masy uformować 8 klopsików Przygotować sos. Na głębokiej patelni podsmażyć cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę, po chwili dodać starty czosnek i, następnie passatę pomidorową oraz wodę. Dusić pod przykryciem ok 10 min. Śmietanę wymieszać w osobnej miseczce z 2 łyżkami sosu a następnie dodać do całości i wymieszać. Sos doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą oraz posiekaną świeżą bazylią. W naczyniu żaroodpornym ułożyć surowe gniazdka makaronowe, na każdym ułożyć po jednym klopsiku mięsnym i lekko docisnąć. Całość zalać sosem pomidorowym. Każdego klopsika posypać startym żółtym serem. Naczynie żaroodporne przykryć i piec w temperaturze 180st 45min. 15 min przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie i dalej zapiekać już odkryte.
Smacznego!