Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gniecionki to kluski ziemniaczane z farszem z pieczarkami i marchewkami. Łatwo je przygotujesz z ugotowanych już ziemniaków.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 421
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2969
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 46
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 421
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2969
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 46
Składniki
Ziemniaki obierz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw aż delikatnie ostygną.
W tym czasie zrób farsz. Obrany czosnek pokrój w słupki. Pieczarki posiekaj drobno, tak samo zrób z obranymi marchewkami. Dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż na oleju na patelni.
Przeciśnij ziemniaki przez praskę albo rozgnieć. Dodaj obydwie mąki, jajko i odrobinę soli. Zagnieć ciasto, które powinno być lepiące do dłoni, ale łatwe w formowaniu.
Z ciasta ziemniaczanego zrób okrąg na dłoni. Na środku ułóż łyżkę farszu. Uformuj kształt przypominający większego pieroga. Gotuj w osolonej wodzie około 7-8 minut od wypłynięcia.