Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnocchi to włoski wariant polskich kopytek. Można podać je na wiele sposobów. Warto skorzystać z włoskich inspiracji i przyrządzić np. gnocchi po sorentyńsku, czyli zapiekane z mozzarellą w sosie pomidorowym. Gotowe gnocchi bez trudu kupisz w każdym większym sklepie. Jeśli masz ochotę zrobić domowe, skorzystaj z jednego z dostępnych w naszym serwisie przepisów. To bardzo proste w przygotowaniu kluski składające się z dostępnych w każdym domu składników – ziemniaków, mąki, jajek i soli. Robi się je dokładnie tak, jak kopytka, z ta różnicą, że przed ugotowaniem nadaje im się specyficzny kształt, dzięki któremu lepiej przywiera do nich sos.
Pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami
Odsłon: 177
Październik zawsze kojarzy mi się z początkiem roku akademickiego, a to oznac...
Odsłon: 114
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 52
Pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami
Odsłon: 177
Październik zawsze kojarzy mi się z początkiem roku akademickiego, a to oznac...
Odsłon: 114
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 52
Składniki
Ugotuj gnocchi zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Podgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek.
Nim czosnek się zarumieni, wlej na patelnię passatę. Dopraw ziołami solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
Zalej gnocchi sosem pomidorowym. Pokrój kulkę mozzarelli na kawałki i powtykaj je pomiędzy gnocchi.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez około 15 minut.
Pod koniec pieczenia posyp gnocchi startą na dużych oczkach tarki, twardą mozzarellą.