Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnocchi to pyszne włoskie kluseczki ziemniaczane. Można do nich dodać też inne dodatki smakowe. Tym razem dodałam do nich szpinak. Wyszły pyszne, zielone kluseczki, które podałam z żeberkami w sosie. Pyszne danie. A kluseczki szybkie w wykonaniu. To smaczna odmiana od tradycyjnie serwowanych ziemniaków lub kasz.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 777
„Królowa prywatek” to świetna deserowa propozycja nie tylko na specjalną okaz...
Odsłon: 1815
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 777
„Królowa prywatek” to świetna deserowa propozycja nie tylko na specjalną okaz...
Odsłon: 1815
Składniki
Szpinak rozmrażamy
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy są już miękkie odcedzamy, a następnie dokładnie ubijamy praską do ziemniaków
Rozmrożony szpinak odciskamy z wody i dokładnie blendujemy
Do ostudzonych ziemniaków dodajemy szpinak, mąkę - zaczynamy od 170 g oraz żółtko. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie dosypujemy jeszcze więcej mąki. Ma być miękkie, ale nie lepkie. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków ( te z kategorii sypkich będą wymagały jej mniej)
Odrywamy po kawałku ciasta i toczymy z niego wałeczek, dzielimy nożem na ok 2,5 centymetrowe kawałki, końcówki kształtujemy na owalne, a wypukłą stroną widelca robimy z jednej strony kluseczki rowki ( mają one za zadanie lepiej zatrzymywać na kluskach sos )
W garnku zagotowujemy wodę. Lekko ją solimy i wrzucamy kluski. Gotujemy ok 2-3 minuty od zagotowania wody
Odcedzamy i podajemy z sosami, gulaszami