Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z młodej kapusty, z mięsem i ryżem - najlepsze, moim zdaniem.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116736
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7995
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1586
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1306
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116736
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7995
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1586
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1306
Składniki
Ryż ugotuj w niespełna dwóch szklankach wody, aby się nie rozgotował. Kapustę podziel na liście, opłucz je, wytnij twarde nerwy. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Ryż i cebulę wymieszaj z mięsem. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
Farsz układaj na liściach kapusty, brzegi zawiń do środka. Gołąbki układaj ciasno w szerokim rondlu, zwinięciem do dołu. W wodzie rozpuść dwie kostki bulionowe, dodaj 2 łyżeczki koncentratu, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Zalej tym gołąbki, dodaj smalec. Gotuj pod przykryciem 45 min.
Zrób sos: ostatnią kostkę bulionową zagotuj w dwóch szklankach wody, dodaj resztę koncentratu, sól, pieprz i cukier. Gotuj chwilę na wolnym ogniu. Gdy gołąbki są już gotowe, wylej wywar w którym się gotowały i zalej przygotowanym sosem pomidorowym.