Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26576
Dodano: 14.07.2020
Odsłon: 5333
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy 20 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków, pozostałą część kapusty kroimy i układamy na dno garnka. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy na farsz do gołąbków. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy pokrojoną wcześniej kapustę. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem z pasty rosołowej, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do miękkości kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Gotowe gołąbki możemy podawać na różne sposoby, z pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

kuchcik45 19 września 2020Zgłoś do usunięcia
Druga połowa września czas by myśleć o kiszeniu kapusty na zimę a Mariola się obudziła z przepisem wykorzystującym MŁODĄ kapustę. Sen zimowy się przedłużył? Odpowiedzi: 2 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 15 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka;)8 Kto głosował? | Odpowiedz