Gołąbki z młodej kapusty i wieprzowego mielonego mięsa z dodatkiem ryżu.
Gołąbki
Składniki
- główka młodej kapusty
- 1,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego
- szklanka ryżu
- domowa pasta rosołowa 2 łyżki
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- majeranek 1 łyżka
- 6 listków laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- Lubczyk
- Natka pietruszki
Składniki
- główka młodej kapusty
- 1,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego
- szklanka ryżu
- domowa pasta rosołowa 2 łyżki
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- majeranek 1 łyżka
- 6 listków laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- Lubczyk
- Natka pietruszki

Etapy przygotowania
W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy 20 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków, pozostałą część kapusty kroimy i układamy na dno garnka. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy na farsz do gołąbków. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy pokrojoną wcześniej kapustę. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem z pasty rosołowej, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do miękkości kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Gotowe gołąbki możemy podawać na różne sposoby, z pieczywem lub ziemniakami.

Smacznego !!!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Kremowy sernik czekoladowy na zimno zachwyci każdego czekoladomaniaka. Do jeg...
Odsłon: 622

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 140

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 544
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 6626
Ostatnio komentowane przepisy

Kremowy sernik czekoladowy na zimno zachwyci każdego czekoladomaniaka. Do jeg...
Odsłon: 622

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 140

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 544
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 6626



Składniki
- główka młodej kapusty
- 1,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego
- szklanka ryżu
- domowa pasta rosołowa 2 łyżki
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- majeranek 1 łyżka
- 6 listków laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- Lubczyk
- Natka pietruszki
W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy 20 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków, pozostałą część kapusty kroimy i układamy na dno garnka. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy na farsz do gołąbków. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy pokrojoną wcześniej kapustę. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem z pasty rosołowej, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do miękkości kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Gotowe gołąbki możemy podawać na różne sposoby, z pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego !!!
Druga połowa września czas by myśleć o kiszeniu kapusty na zimę a Mariola się obudziła z przepisem wykorzystującym MŁODĄ kapustę. Sen zimowy się przedłużył?
Pyszotka;)