Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Substytut ukochanych gołąbków, gdy musimy unikać węglowodanów i tłuszczu :)
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 78
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 682
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4368
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 78
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 682
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4368
Składniki
Z kapusty wyciąć głąb, sparzyć we wrzącej osolonej wodzie oddzielając poszczególne liście.
Cebulę i pieczarki podsmażyć na odrobinie tłuszczu (np. pół łyżeczki jakiegoś smarowidła), dodać odrobinę pieprzu i wegety do smaku. Trzeba uważać z wegetą, bo mięso indycze jest zazwyczaj solone.
Podsmażoną cebulę z pieczarkami wymieszać z surowym mięsem mielonym, doprawić papryką czerwoną i czosnkiem granulowanym.
Zawijać w sparzone liście kapusty jak tradycyjne gołąbki:)
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty, zalać sosem przygotowanym z wegety lub kostki bulionowej rozpuszczonej w gorącej wodzie z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Opcjonalnie można sos zagęścić mąką, gdyż bez niej jest raczej rzadki.
Trzymać w piekarniku rozgrzewającym się do 200stC przez 1 godzinę, ewentualnie popróbować i jeśli kapusta będzie twarda przedłużyć czas o 30 min. W moim przypadku wyszło 9 szt.