Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2194

Dodano:

Odsłon: 2822

Wszyscy wiemy, że tradycyjna wersja gołąbków jest pyszna ale czasochłonna. Dlatego jak mam smak na nie, a nie mam za wiele czasu na obgotowanie kapusty robię uproszczoną wersję. Ale smakuje również wspaniale :)

Składniki

  • Biała kapusta - 500 g
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
  • Kasza bulgur - lub ryż - 200 g
  • Cebula - 1 szt.
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Jajka - 2 szt.
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Natka pietruszki - niekoniecznie
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Mąka - do obtoczenia
  • Olej - do obsmażenia
  • SOS:
  • Masło - 80 g
  • Mąka - 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 50 g
  • Bulion jarzynowy - 1 l
  • Sól, pieprz - do smaku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę lub ryż gotujemy na półtwardo - studzimy. kapustę drobno szatkujemy, dodajemy drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, mięso mielone, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostudzoną kaszę lub ryż i bułkę tartą. Wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy podłużne lub okrągłe kształty, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  2. Robimy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy przecier pomidorowy, bulion i gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku. Gołąbki zalewamy sosem i zapiekamy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń