Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Receptura pochodzi z pierwszego odcinka programu „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”, w którym duety uczestników miały za zadanie przyrządzić gołąbki z przepisu Mateusza Gesslera. Gołąbki cielęce podane są z sosem pomidorowym i purée ziemniaczanym z gałką muszkatołową. Wypróbuj tradycyjne danie zaproponowane przez gospodarza programu. „Para do gara. Ona mówi, on gotuje” oglądaj w sobotę i niedzielę o 20:00 w telewizyjnej Czwórce (TV4). Źródło: TV4/ „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”, odcinek 1
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2001
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12961
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 255
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2001
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12961
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 255
Składniki
Przygotować lekko osoloną wodę do gotowania ryżu, ziemniaków i na parzenie kapusty. Zagotować bulion. Ryż dokładnie opłukać, a następnie ugotować al dente. Sparzyć kapustę. Następnie wyciąć głąb i oddzielić liście.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić ją na maśle klarowanym z posiekanym czosnkiem. Zmielić mięso z szalotką i czosnkiem, dodać pietruszkę. Odcedzić ryż, dodać do mięsa, wymieszać, doprawić do smaku gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, solą oraz dwoma rodzajami pieprzu. Powstały farsz nałożyć na liście kapusty i zawinąć gołąbki.
W osobnym rondelku przesmażyć koncentrat, dodać Pelatti, przyprawy, masło i zblendować na gładko. Zabielić śmietaną i dosypać koperek. Garnek wyłożyć liśćmi sparzonej kapusty, ułożyć gołąbki i dodać liść oraz ziele. Zalać gorącym bulionem zmieszanym z sosem pomidorowym tak, aby przykryć gołąbki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez około godzinę.
Ziemniaki odcedzić, zostawić na 20 sekund na ogniu do odparowania, przecisnąć przez praskę, dodać masło i śmietanę. Gołąbki według Mateusza Gesslera podawać z sosem i ziemniakami.