Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki to potrawa, która zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za kapustą. Wiele osób rezygnuje z ich przygotowania w obawie przed przypaleniem dania. Dlatego tym razem przygotujemy gołąbki zapiekane. Do wykonania farszu możesz użyć mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego, a w wersji delikatniejszej – indyka lub kurczaka. Dopełnienie potrawy stanowi pyszny sos pomidorowy. Długie przygotowywania dania z pewnością wynagrodzi aromatyczny smak, za który tak wiele osób ceni gołąbki dworskie.
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24917
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 127
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 85
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 551
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24917
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 127
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 85
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 551
Składniki
Zerwij zewnętrzne liście kapusty, ale ich nie wyrzucaj, będę ci jeszcze potrzebne. Wytnij głąb. Do dużego garnka wlej wodę, osól, dodaj ok. 3 łyżki oleju i zagotuj. Włóż kapustę do wrzątku i gotuj około 5-7 minut, obracając od czasu do czasu. Po czym nadziej kapustę na szpikulec lub widelec, wyjmij ją i po lekkim ostygnięciu obierz liście. Wytnij twarde części każdego liścia. Do wykonania gołąbków potrzebujesz ok. 12-14 liści. Ugotuj ryż w osolonej wodzie, odsącz i ostudź. W misce wymieszaj (najlepiej ręką) ryż, mięso, drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dopraw farsz majerankiem, solą i pieprzem.
Wykonaj sos. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszając przygotuj zasmażkę. Dodaj passatę, koncentrat, cukier oraz przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut.
Na ostygłych liściach kapusty wykładaj porcję nadzienia (w części blisko rdzenia), składaj raz, następnie chwyć obie strony, składaj do środka i zawijaj gołąbki.
Na dno naczynia żaroodpornego lub foremki (o przybliżonych wymiarach 25 × 30 cm) wyłóż dwie łyżki sosu, rozsmaruj, a następnie ciasno ułóż gołąbki i zalej resztą sosu. Jeśli zostało ci jeszcze kilka liści kapusty, a obawiasz się o przypalenie potrawy, wyłóż nimi dno naczynia. Wstaw foremkę z gołąbkami do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 40-60 minut. Podawaj gorące.