Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sposób na szybkie gołąbki bez zawijania farszu w liście kapusty. Pierwszy raz zrobiłam te gołąbki parę lat temu a przepis wziął się jeśli dobrze pamiętam z czasopisma "Pani domu".
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242749
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242749
Składniki
Kapustę poszatkować na tarce do jarzyn lub pokroić na cienkie krótkie paski. Zalać posoloną wrzącą wodą i chwilę pogotować, tak aby była lekko miękka. Odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. Dokładnie odsączyć z wody ( wodę z gotowania kapusty zostawiam do sosu pomidorowego w którym duszą się mam gołąbki ).
Ugotować ryż na pół miękko. W trakcie gotowania się ryżu możemy pokroić w małą kostkę obie cebule oraz słoninę. Słoninę wytopić na patelni a gdy już jest prawie gotowa to dodajemy połowę porcji pokrojonej cebuli i lekko podsmażamy. Następnie do ostudzonego ryżu dodajemy mięso mielone,kapustę dobrze odsączoną ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, przesmażoną cebulkę, doprawiamy do smaku przyprawami: solą, pieprzem oraz majerankiem ( ja dodaję jeszcze do smaku ok. 1 łyżeczki maggi). Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Formować niewielkie kotlety z przygotowanej masy i obtaczać w bułce tartej. Obsmażać na tłuszczu na rumiano i układać w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania w piekarniku. A teraz przygotowujemy sos pomidorowy: przecier pomidorowy ok.100 g. jeśli nie lubimy tak mocnego smaku sosu pomidorowego to dajemy mniej, rozrabiamy w szklance rosołu lub oczywiście u mnie z odlanej wody z gotowania kapusty i kostki rosołowej, doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką mielonej słodkiej papryki i ok. połową łyżeczki papryki ostrej i majeranku, (możemy dodać do smaku bazylii). Pokrojoną cebulką, która cierpliwie czekała na swoją kolej posypujemy gołąbki, które zalewamy przygotowanym sosem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C na ok. 1,5 godz. Ja zwykle robię w naczyniu żaroodpornym więc daję do zimnego piekarnika i nastawiam na wyżej wspomnianą temp.lecz piekę o ok. 15 min. dłużej. Smacznego