Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki karkonoskie z dodatkiem kaszy i grzybów, w sosie na bazie marchewki, są aromatyczne i wyjątkowo pyszne.
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17692
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1797
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15387
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5955
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9115
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17692
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1797
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15387
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5955
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9115
Składniki
Przygotuj farsz. Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie przez ok. 30 minut, a następnie ugotuj je do miękkości. Odcedź, wodę zachowując do sosu. Grzyby bardzo drobno posiekaj.
Ugotuj ryż i kaszę w osobnych garnkach. Odcedź i ostudź. Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni.
W dużej misce połącz mielone mięso, ugotowany ryż, ugotowaną kaszę, posiekane suszone grzyby, zeszkloną cebulę i jajko. Farsz dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wyrób całość ręcznie, aż masa będzie jednolita.
Kapustę obgotuj w dużym garnku przez kilkanaście minut, aż liście zaczną same odchodzić. Wyjmij główkę i rozbieraj poszczególne liście, a następnie zostaw je do ostygnięcia i usuń rdzenie.
Na każdy liść nałóż porcję farszu, zawiń boki do środka i zwiń je w ciasną roladkę.
Przygotuj sos. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż ją.
Dodaj koncentrat pomidorowy, bulion i wodę z gotowania grzybów. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Ugotuj gołąbki. Dno garnka wyłóż resztkami liści. Układaj gołąbki ciasno na dnie i zalej całość sosem, by były całkowicie przykryte. Przykryj garnek i duś danie na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, do miękkości kapusty.
Wyjmij gołąbki z dania, a sos lekko zabiel śmietaną. Podawaj całość na gorąco.