Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki pieczone w rękawie są wyjątkowo delikatne i soczyste, ponieważ gotują się we własnej parze i sosie. To ciekawa alternatywa dla klasycznego gotowania w garnku.
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1645
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 932
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1645
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 932
Składniki
Z kapusty wytnij głąb. Włóż całą główkę do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj. Gdy liście zaczną mięknąć, delikatnie je zdejmuj. Musisz otrzymać około 15−20 dużych liści.
Z każdego liścia odetnij biały rdzeń. Pozostałe liście zachowaj do późniejszego wykorzystania.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Ostudź.
Cebulę zeszklij na maśle lub oleju.
W dużej misce połącz mięso mielone, ugotowany ryż, zeszkloną cebulę, sól, pieprz, majeranek i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na środku liścia kapusty umieść porcję farszu. Zawiń najpierw boki liścia do środka, a potem całość ciasno zwiń w rulonik. Odłóż na bok.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
W rondelku zagotuj bulion z pomidorami, marchewką, cukrem, solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym umieść rękaw. Na dnie rozłóż kilka odrzuconych wcześniej liści kapusty, a następnie układaj na nich zwinięte wcześniej gołąbki. Całość zalej sosem pomidorowym.
Zwiąż rękaw i wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 1,5-2 godziny.
Gołąbki pieczone w rękawie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, polane dużą ilością sosu pomidorowego.