Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznaniacy mają własny pomysł na stworzenie gołąbków. W tym przepisie zaradność idzie w parze z oszczędnością czasu. Nie musisz spędzać długich godzin na gotowaniu i zawijaniu kapusty. Po prostu wszystko siekasz, mieszasz farsz i cieszysz się wyśmienitym obiadem dla całej rodziny. Gołąbki smakują jeszcze lepiej, jeśli są przygotowane z młodej kapusty.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20824
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20824
Składniki
Z kapusty wytnij twardy środek, podziel na części i drobno poszatkuj. Ugotuj ryż na półtwardo i ostudź. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce jarzynowej. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Na łyżce masła podsmaż cebulkę, dodaj czosnek i startą marchewkę. Po 3-5 minutach wyłącz. W dużej misce połącz poszatkowaną kapustę, ugotowany ryż, mielone mięso i podsmażone warzywa. Wbij jajko, dopraw przyprawami i wyrób masę ręką, aż będzie jednolita.
W międzyczasie przygotuj sos. Wlej bulion do garnka, a gdy się zagotuje dodaj koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy.
Z przygotowanej masy na gołąbki nabieraj łyżką porcje, formuj kule i wkładaj do gorącego sosu. Gotuj gołąbki około 30 minut na średnim ogniu. Na koniec odlej do szklanki ok. 80 ml sosu, rozmieszaj z mąką i zapraw sos. Możesz podawać gołąbki, posypując ulubioną zieleniną.