Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki niejedno mają oblicze. W Turcji i Grecji największą popularnością cieszy się dolma – odpowiednik tradycyjnego polskiego dania przyrządzany nie z liści kapusty, lecz winogron. Gołąbki po turecku wypełnia się farszem z tłustego mięsa (najczęściej jagnięciny) z dodatkiem ryżu. Co ciekawe, z takim samym farszem można przygotować inne warzywa (np. faszerowane papryki) i również będzie to dolma! Z drugiej strony liście winogron można wypełnić nadzieniem warzywnym, uzyskując dolmę w wersji wege. Słowo dolma oznacza bowiem tyle, co polski „farsz”.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Umyj liście winogron i usuń z nich twarde części. Zblanszuj je we wrzątku lub nad gorącą parą. Osusz.
Ugotuj al dente ryż na parze.
Posiekaj drobno cebulę i wymieszaj z mięsem, ryżem, posiekaną natką pietruszki i koncentratem pomidorowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw farsz na godzinę do lodówki.
Na każdym liściu winogron umieść niewielką porcję farszu. Uformuj gołąbki w postacie niewielkich, podłużnych rolek.
Wyłóż dno garnka o grubym dnie pozostałymi liśćmi winogron. Ułóż na nich gołąbki tak, by się nie rozwijały. Zalej je niedużą ilością gorącej wody (tak, by nie zakryła gołąbków w całości) i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. W miarę potrzeby, dolewaj wodę.
Gotowe gołąbki po turecku podawaj gorące z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego doprawionego świeżym czosnkiem.