Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania, o bardzo ciekawym farszu z kaszy jęczmiennej i boczku. Standardowo wystarczy je tylko ugotować, ale w tej wersji zostały one jeszcze podpieczone, dzięki czemu kapusta zyskuje przyjemny, lekko orzechowy smak. Takie danie świetnie sprawdzi się na obiad, zwłaszcza kiedy spodziewasz się gości.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1591
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 703
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 689
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 285
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1591
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 703
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 689
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 285
Składniki
Przygotuj farsz. Kaszę ugotuj do miękkości według instrukcji na opakowaniu.
Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż najpierw mięso, wytapiając tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i smaż całość do zezłocenia. Gotowe wymieszaj z kaszą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z główki kapusty ściągnij wierzchnie liście, umyj i odłóż na bok.
Natnij główkę wokół rdzenia. Włóż kapustę do mikrofalówki i podgrzewaj ją na maksymalnej mocy przez ok. 10 minut. Główkę wyjmij i ostudź, a następnie delikatnie ściągnij liście, uważając, by się nie rozdarły. Z każdego liścia wytnij grubszą część łodygi, która jest twarda i łykowata.
Bardzo duży garnek wyłóż odłożonymi wcześniej zewnętrznymi liśćmi kapusty.
Na każdy ugotowany w mikrofalówce liść, blisko dolnej części, nakładaj po 1-2 łyżki farszu. Kasza nie może się wysypywać, a gołąbek musi dać się zawinąć.
Złóż do siebie dwie boczne krawędzie liścia, a następnie zwiń je w rulon, przytrzymują ręką farsz, by nie wypadł.
Gotowe gołąbki odkładaj warstwowo w garnku.
Zalej gołąbki wodą, by były całkowicie przykryte. Włóż do garnka kostkę rosołową. Całość przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut.
Gołąbki siostry Anieli delikatnie wyjmij i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej je passatą pomidorową i posyp siekaną natką pietruszki.
Wstaw gołąbki do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-30 minut, do ładnego zrumienienia. Podawaj na ciepło.