Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania, o bardzo ciekawym farszu z kaszy jęczmiennej i boczku. Standardowo wystarczy je tylko ugotować, ale w tej wersji zostały one jeszcze podpieczone, dzięki czemu kapusta zyskuje przyjemny, lekko orzechowy smak. Takie danie świetnie sprawdzi się na obiad, zwłaszcza kiedy spodziewasz się gości.
Polecam.
Odsłon: 834
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1540
Polecam.
Odsłon: 834
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1540
Składniki
Przygotuj farsz. Kaszę ugotuj do miękkości według instrukcji na opakowaniu.
Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż najpierw mięso, wytapiając tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i smaż całość do zezłocenia. Gotowe wymieszaj z kaszą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z główki kapusty ściągnij wierzchnie liście, umyj i odłóż na bok.
Natnij główkę wokół rdzenia. Włóż kapustę do mikrofalówki i podgrzewaj ją na maksymalnej mocy przez ok. 10 minut. Główkę wyjmij i ostudź, a następnie delikatnie ściągnij liście, uważając, by się nie rozdarły. Z każdego liścia wytnij grubszą część łodygi, która jest twarda i łykowata.
Bardzo duży garnek wyłóż odłożonymi wcześniej zewnętrznymi liśćmi kapusty.
Na każdy ugotowany w mikrofalówce liść, blisko dolnej części, nakładaj po 1-2 łyżki farszu. Kasza nie może się wysypywać, a gołąbek musi dać się zawinąć.
Złóż do siebie dwie boczne krawędzie liścia, a następnie zwiń je w rulon, przytrzymują ręką farsz, by nie wypadł.
Gotowe gołąbki odkładaj warstwowo w garnku.
Zalej gołąbki wodą, by były całkowicie przykryte. Włóż do garnka kostkę rosołową. Całość przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut.
Gołąbki siostry Anieli delikatnie wyjmij i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej je passatą pomidorową i posyp siekaną natką pietruszki.
Wstaw gołąbki do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-30 minut, do ładnego zrumienienia. Podawaj na ciepło.