Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na smaczne gołąbki w sosie pomidorowym. Gołąbki mięsno - ryzowe z białej kapusty. Polecam
garnek, nóż, rondel, łyżka, deska, szklanka,
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5287
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2421
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5287
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2421
Składniki
Z kapusty zdjąć brzydkie liście, wyciąć głąb, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i zagotować. Co jakiś czas zdejmować z kapusty miękkie, zblanszowane wierzchnie liście i tak do ostatnich liści. Liście wystudzić. Ryż ugotować według opisu na opakowaniu, odcedzić, wystudzić. Mięso przełożyć do miski, do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowany, wystudzony ryż, jajka oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Z zaparzonych liści ściąć zgrubienie czyli gruby nerw, na każdym liściu ułożyć porcję masy mięsno-ryżowej , zwijać gołąbki. Najpierw boki do środka, następnie zwijać jak roladę. Gołąbki ułożyć ciasno jeden obok drugiego w dużym garnku zalać je wodą z gotowania kapusty i dusić do miękkości pod przykryciem. W między czasie przygotować sos. oto link do przepisu na sos; https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-prosty-sos-pomidorowy,2021805,bozena1960.html Gotowe gołąbki włożyć do sosu i podgrzewać około 10 minut. Smacznego
Przygotowanie gołąbków.
Zwijanie gołąbków.
Gołąbki w sosie pomidorowym gotowe do podania.