Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz takie dania polskiej kuchni, jak gołąbki i żurek? Spróbuj je połączyć! Gołąbki w sosie żurkowym to dwie przyjemności w jednej.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6901
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5109
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2089
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6901
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5109
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2089
Składniki
Namocz grzyby w niewielkiej ilości wody (około ½ l). Obierz ziemniaki i pokrój na kawałki. Ugotuj do miękkości w wodzie, w której moczyły się grzyby – wraz z grzybami, zielem angielskim i listkiem laurowym. Gotowy wywar odcedź, połącz z powrotem z ziemniakami i zblenduj.
Ugotuj ryż na półtwardo. Posiekaj drobno cebulę i usmaż na oleju (aż się zarumieni). Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz w misce mięso, podsmażoną cebulę, czosnek i podgotowany ryż. Dodaj 2 łyżeczki majeranku, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Zdejmij z kapusty zniszczone liście. Obgotuj ją w całości w lekko osolonej wodzie. Po kilku minutach wyjmij zblanszowaną kapustę z garnka i przestudź. Porozdzielaj liście, ostrożnie wycinając z nich najtwardszą część.
Układaj na największych liściach kapusty po około 2 łyżki farszu. Zawijaj dwa przeciwległe brzegi liści do środka, a następnie owijaj farsz w rulon – tak, by uformować gołąbki. Po zawinięciu możesz je spiąć wykałaczką lub związać nitką, by nie rozpadły się w czasie zapiekania.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż kilka z pozostałych liści kapusty, na nich ułóż gołąbki. Połącz wywar ze śmietaną i zakwasem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj resztę majeranku. Zalej gołąbki sosem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj przez około godzinę. Podawaj gołąbki w sosie żurkowym, w którym się piekły.