Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki wegetariańskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 949

Dodano:

Odsłon: 7324

tylko warzywka, na domowy obiad:-)

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 woreczki ryżu
  • 4 marchewki
  • puszka zielonego groszku
  • bulion warzywny ok. 3-4 szklanki
  • Przecier pomidorowy
  • kilka łyżek oleju
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki wegetariańskie

Przygotowanie

  1. ugotować ryż, marchewki podgotować, pokroić w kostkę, pieczarki pokroić i poddusić z cebulą na oleju.

  2. farsz: wymieszać ryż, marchew, pieczarki z cebulą + sól i pieprz do smaku+ groszek+1 surowe jajko

  3. z kapusty wykroić głąb, sparzyć, układać farsz na liściach i zawijać w gołąbki.

  4. na dnie dużego garnka ułożyć liście kapusty, układać gołąbki, polać bulionem ( raczej nie z kostki, ja ugotowałam wcześniej wywar z wloszczyzny+ przyprawy jak na rosół), dodać przecier pomidorowy , przyprawić solą i pieprzem , oraz dodać trochę cukru.
    Dusić ok. 30min na małym ogniu pod przykryciem. Podawać np z ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 lutego 2014 Jestem mięsożercą, ale ciekawy przepis dla wegetarian!

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 19 stycznia 2014 Zgadzam się z Nikolą. Bardzo ciekawy przepis. :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 19 stycznia 2014 Ciekawy przepis na gołąbki takich jeszcze nie jadłam koniecznie trzeba wypróbować!! ;) Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń