Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki wegetariańskie z pak choi

Gołąbki wegetariańskie z pak choi

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 165

Dodano:

Odsłon: 169

Gołąbki wegetariańskie z pak choi, pełne ryżu, cebuli i marchewki podkręcone przyprawami w azjatyckim stylu. Gołąbki wegetariańskie są obłędne w smaku a dodatkowy pikantno – słodki sos na bazie chili i sosu sojowego, jeszcze bardziej rajcuje podniebienie.

Składniki

  • Liście białej młodej kapusty – 12 sztuk.
  • Ryż basmati – 200 g
  • Kapusta pak choi – 1 sztuka
  • Pieczarki – 500 g
  • Marchew – 2 sztuki
  • Cebula biała – 1 sztuka
  • Olej sezamowy – 2 łyżki
  • Papryka ostra w proszku do smaku
  • Sos sojowy ciemny – 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • ---SOS
  • Papryka chili wraz z pestkami
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • 100 ml wody
  • Cukier trzcinowy – 1 łyżka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki wegetariańskie z pak choi

Przygotowanie

  1. Liście kapusty sparz w osolonym wrzątku, aby zmiękły. Gdy są już miękkie przełóż na talerz i ostudź.

  2. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku.

  3. Pieczarki poszatkuj w drobną kosteczkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy – posól do smaku i podsmażaj aż z pieczarek odparuje woda.

  4. Kapustę pak choi przekrój tak by miękkie liście zostały, a resztę poszatkuj w drobną kostkę.

  5. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
    Cebulę drobno poszatkuj.

  6. Gdy pieczarki odparują wodę i zmniejszą znacznie swoją objętość dodaj do nich poszatkowaną część pak choi oraz cebulę. Przesmażaj od czasu do czasu mieszając około 10 minut.

  7. Do wysokiego naczynia przełóż ugotowany ryż, dodaj startą na tarce marchewkę i drobno poszatkowane liście z kapusty pak choi.
    Do farszu dołóż zawartość z patelni, całość dobrze wymieszaj.

  8. Sparzone liście z kapusty przygotuj do faszerowania, odcinając twarde elementy od strony głąba. Nakładaj sporą ilość farszu na każdy z liści – 2 solidne łyżki na każdy liść.

    Liść zawiń do przodu, potem złóż oba boki do środka i zawiń w gołąbek.

  9. Tak przygotowane gołąbki, podsmaż na odrobinie oliwy z dwóch stron na rumiano.

  10. Serwuj polane sosem.

    ----- Do małego rondelka wlej 100 ml wody, dodaj cukier oraz sos sojowy. Nastaw rondelek na kuchenkę. W między czasie poszatkuj w drobną kostkę papryczkę chili wraz z pestkami i dodaj do sosu. Gotuj chwilę aby sos się zredukował.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń