Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilijna potrawa z Podlasia - gołąbki z farszem ziemniaczanym, z dodatkiem cebulki i boczku.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 634
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1384
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25744
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 634
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1384
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25744
Składniki
Wytnij głąb z kapusty. Główkę kapusty wstaw do garnka, zalej wodą. Sparz liście. Zdejmuj po jednym liściu i przekładaj na talerz.
Ze sparzonych liści kapusty odetnij zdrewniałe końce.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Składniki połącz ze sobą.
Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Na rozgrzany tłuszcz przełóż starte ziemniaki z cebulą. Smaż przez około 8-10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie odstaw patelnię z farszem do wystudzenia.
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni na złoty kolor. Następnie odstaw do wystudzenia.
Do przestudzonych ziemniaków wbij jajko, dodaj zarumieniony boczek z wytopionym tłuszczem oraz kaszę mannę. Składniki wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowy farsz nakładaj na liście kapusty. Zwijaj równej wielkości gołąbki.
Gołąbki przełóż do brytfanki. Dodaj ziarenka ziela angielskiego, połamane liście laurowe. Wlej szklankę wody.
Gołąbki wigilijne z Podlasia piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 60-75 minut.