Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki na Wigilię? Czemu nie! Nietuzinkowy farsz sprawi, że spojrzysz na to danie w zupełnie nowatorski sposób. W tej wersji przekonasz się, że może być pełne aromatu, głębi smaku i jednocześnie spełnić oczekiwania bezmięsnych świątecznych potraw. Gołąbki wigilijne z ziemniakami i grzybami możesz przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce lub zamrozić i odmrozić na chwilę przed kolacją.
Gołąbki na Boże Narodzenie to jedno z tych dań, które doskonale wpisują się w tradycję wigilijnego, postnego stołu. Choć większość z nas kojarzy je przede wszystkim z farszem mięsnym i ryżem, ta wyjątkowa wersja potrawy opiera się zupełnie na innych składnikach. Główną rolę odgrywają ziemniaki, grzyby oraz kapusta – składniki skromne, ale niezwykle esencjonalne, zwłaszcza gdy zostaną odpowiednio doprawione i przygotowane.
Sekret smaku tkwi w starannie przygotowanym farszu. Gołąbki z ziemniaków ugotowanych w mleku z dodatkiem czosnku są niezwykle aromatyczne. Jednocześnie zachowują swoją zwartą konsystencję. Podsmażone grzyby (najlepiej leśne) z cebulą nadają wyrazistości, a także nieco tradycyjnego akcentu. Farsz trzeba dobrze połączyć i doprawić do smaku.
Tak przygotowana masa zawijana jest w miękkie liście kapusty, które wcześniej należy oddzielić i sparzyć, aby były elastyczne i nie pękały podczas zawijania. Dzięki temu gołąbki wigilijne z grzybami nie tylko smakują wyśmienicie, ale też pięknie prezentuje się na świątecznym i uroczystym stole.
Zacznij od wyboru odpowiedniej kapusty – najlepiej sprawdzi się kapusta biała, średniej wielkości, o miękkich, elastycznych liściach. Przed gotowaniem usuń z niej twardy głąb, aby liście łatwiej się oddzielały. Gotując główkę, nie spiesz się. Delikatnie zdejmuj kolejne liście, w miarę jak będą mięknąć. Warto je od razu odkładać na duży talerz lub czystą ściereczkę.
Ziemniaki gotowane w mleku z dodatkiem czosnku to klucz do kremowego i delikatnego farszu. Wybierz mączyste ziemniaki, które dobrze się rozgniatają. Po ugotowaniu odcedź je z nadmiaru mleka i dokładnie utłucz. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możesz dodać odrobinę bułki tartej. Rozgniataj ziemniaki na gołąbki wigilijne jeszcze gorące. W trakcie nie musisz ich niczym doprawiać, wystarczy sól z gotowania i aromaty czosnku.
Do farszu wybierz grzyby leśne. Możesz też przygotować gołąbki wigilijne z pieczarkami, ale wtedy pamiętaj o tym, aby dobrze odparowały. Mają w sobie dużo wody, więc mogą wpłynąć na konsystencję całej masy. Cebulkę i grzyby trzeba dusić na średnim albo małym ogniu nawet 20 minut. Warto je doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki musisz ze sobą wymieszać w misce. Masa nie powinna być zbyt płynna, aby łatwo się nakładała.
Zawijanie wigilijnych gołąbków warto zacząć od usunięcia zgrubiałej części – wystarczy delikatnie ściąć ją nożem, aby kapusta nie była zbyt sztywna. Nie przesadzaj z ilością farszu. Lepiej, aby liść się dobrze zamknął i nie pękł w trakcie pieczenia. Zawijaj dość ciasno, tak jak krokieta. Zacznij od zawinięcia dolnej części liścia do środka, przykrywając farsz. Następnie zawiń boki do środka tak, jak przy składaniu koperty. Na końcu zroluj całość ku górze. Powinien powstać zgrabny gołąbek z ziemniakami i grzybami, który trzyma się w całości bez potrzeby spinania wykałaczką.
Gołąbki wigilijne ułóż w naczyniu ciasno, jedne obok drugich, co zapobiegnie ich rozwijaniu. Można też przykryć je kilkoma zapasowymi liśćmi kapusty przed pieczeniem, aby nie wyschły od góry. Zalej je wodą lub bulionem – nie więcej niż do ⅓ wysokości – i zapiekaj pod przykryciem. Dzięki temu będą miękkie i soczyste, a ich smak idealnie wpasuje się w świąteczny klimat.
Ten przepis na danie główne doskonale smakuje samodzielnie, ale możesz je też podawać z rozmaitymi dodatkami. Gołąbki na wigilię dobrze smakują z ziemniakami, ryżem, a nawet świeżym pieczywem. Możesz podać je w towarzystwie sałatki jarzynowej albo na bazie sałaty i kolorowych warzyw. Gołąbki z grzybami dobrze smakują do sosów na ciepło. Do ich upieczenia użyjesz wodę lub bulionu, co z kolei stanowi doskonałą bazę do przygotowania dodatków. Na Wigilii świetnie sprawdzi się sos grzybowy albo pomidorowy.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7564
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 44
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257695
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7564
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 44
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257695
Składniki
Wytnij z kapusty twardy środek i gotuj całą główkę w osolonej wodzie z dodatkiem ziaren pieprzu i liścia laurowego. W trakcie gotowania odrywaj z główki pojedyncze liście (te ugotowane będą się łatwo oddzielały). Odłóż ugotowane liście na talerz.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż obraną, posiekaną w kostkę cebulkę, po chwili dodaj grzyby i przesmażaj na średnim ogniu około 15-20 minut. Obierz ziemniaki i ugotuj je w mleku, z dodatkiem ząbka czosnku. Gorące ziemniaki utłucz na puree, po czym dodaj grzyby i mocno dopraw czarnym pieprzem. Wymieszaj farsz, aby miał jednolitą konsystencję.
Na środku liścia wykładaj porcję farszu, ciasno zawijaj jak krokieta i układaj na talerzu. Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym, podlej wodą lub bulionem do 1/3 wysokości gołąbków i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20-30 minut. Danie możesz podawać solo lub w towarzystwie pomidorowego sosu.