Nie robię ich często bo wymagają sporo czasu i wysiłku ale jeśli już to tylko z kapusty pekińskiej, która po mimo swej delikatności ładnie formuje gołąbka.
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Składniki
Farsz
- 700g mięsa mielonego z szynki
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 duża kapusta pekińska
Sos
- 500ml przecieru pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 5 ząbków czosnku
- 5-7 liści laurowych
- 5-7 ziarenek ziela angielskiego
- majeranek
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- 50g masła
Składniki
Farsz
- 700g mięsa mielonego z szynki
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 duża kapusta pekińska
Sos
- 500ml przecieru pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 5 ząbków czosnku
- 5-7 liści laurowych
- 5-7 ziarenek ziela angielskiego
- majeranek
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- 50g masła
Etapy przygotowania
Z Kapusty pekińskiej odkrawamy twardą część, około 2cm od korzenia, gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie około 10 min od momentu wrzenia, zbyt długie gotowanie spowoduje rozrywanie się liści. W małym rondelku gotujemy torebkę ryżu. Sparzoną kapustę wykładam do sitka, wody nie wylewam, posłuży nam jako podstawa sosu. Te czynności wykonuję wcześniej gdyż obie muszą wystygnąć.
Ryż, mięso, jajo oraz przyprawy łączymy i nakładamy na liścia kapusty. Tłuczkiem zbijam delikatnie twardą część. Następnie zwijamy jak na załączonym obrazku.
Gołąbki układamy ciasno na dnie garnka, zalewamy do połowy wodą z kapusty a drugą część przecierem pomidorowym. Na wierzchu wykładamy liścia, ziele oraz czosnek. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Na małej patelni topimy masło i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę ,solimy gdy już nam się zeszkli podsypujemy mąką, chwilę mieszamy do połączenia się składników, następnie podlewamy wodą z kapusty, zasmażkę wylewamy na gołąbki. Pod koniec gotowania doprawiamy majerankiem
Gołąbki gotujemy jeszcze około 30 min. nie mieszamy, wszystko połączy się samo. Smacznego
Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 850
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2731
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3160
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 850
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2731
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3160
Składniki
- 700g mięsa mielonego z szynki
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 duża kapusta pekińska
- 500ml przecieru pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 5 ząbków czosnku
- 5-7 liści laurowych
- 5-7 ziarenek ziela angielskiego
- majeranek
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- 50g masła
Z Kapusty pekińskiej odkrawamy twardą część, około 2cm od korzenia, gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie około 10 min od momentu wrzenia, zbyt długie gotowanie spowoduje rozrywanie się liści. W małym rondelku gotujemy torebkę ryżu. Sparzoną kapustę wykładam do sitka, wody nie wylewam, posłuży nam jako podstawa sosu. Te czynności wykonuję wcześniej gdyż obie muszą wystygnąć.
Ryż, mięso, jajo oraz przyprawy łączymy i nakładamy na liścia kapusty. Tłuczkiem zbijam delikatnie twardą część. Następnie zwijamy jak na załączonym obrazku.
Gołąbki układamy ciasno na dnie garnka, zalewamy do połowy wodą z kapusty a drugą część przecierem pomidorowym. Na wierzchu wykładamy liścia, ziele oraz czosnek. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Na małej patelni topimy masło i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę ,solimy gdy już nam się zeszkli podsypujemy mąką, chwilę mieszamy do połączenia się składników, następnie podlewamy wodą z kapusty, zasmażkę wylewamy na gołąbki. Pod koniec gotowania doprawiamy majerankiem
Gołąbki gotujemy jeszcze około 30 min. nie mieszamy, wszystko połączy się samo. Smacznego
Wasze zdjęcia do przepisu
wyglądają smakowicie :)
Gołąbki wyglądają smakowicie, świetny przepis!
Pyszotka:)