Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie robię ich często bo wymagają sporo czasu i wysiłku ale jeśli już to tylko z kapusty pekińskiej, która po mimo swej delikatności ładnie formuje gołąbka.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 789
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 924
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 133
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 789
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 924
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 133
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Składniki
Z Kapusty pekińskiej odkrawamy twardą część, około 2cm od korzenia, gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie około 10 min od momentu wrzenia, zbyt długie gotowanie spowoduje rozrywanie się liści. W małym rondelku gotujemy torebkę ryżu. Sparzoną kapustę wykładam do sitka, wody nie wylewam, posłuży nam jako podstawa sosu. Te czynności wykonuję wcześniej gdyż obie muszą wystygnąć.
Ryż, mięso, jajo oraz przyprawy łączymy i nakładamy na liścia kapusty. Tłuczkiem zbijam delikatnie twardą część. Następnie zwijamy jak na załączonym obrazku.
Gołąbki układamy ciasno na dnie garnka, zalewamy do połowy wodą z kapusty a drugą część przecierem pomidorowym. Na wierzchu wykładamy liścia, ziele oraz czosnek. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Na małej patelni topimy masło i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę ,solimy gdy już nam się zeszkli podsypujemy mąką, chwilę mieszamy do połączenia się składników, następnie podlewamy wodą z kapusty, zasmażkę wylewamy na gołąbki. Pod koniec gotowania doprawiamy majerankiem
Gołąbki gotujemy jeszcze około 30 min. nie mieszamy, wszystko połączy się samo. Smacznego