Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezmięsne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Pyszny farsz z kaszy i podsmażonych pieczarek w połączeniu z kapustą i sosem pieczarkowym
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7862
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 289
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3095
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7862
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 289
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3095
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Składniki
Do garnka wsypujemy kaszę i zalewamy wodą w proporcji jeden do dwóch. Czyli jedna część kaszy i dwie części wody. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem tak żeby kasza nam napęczniała.
Z kapusty odrywamy wierzchnie liście i odkładamy na bok. Wycinamy głąba i odrywamy liście. Oderwane liście sparzamy przez kilkanaście sekund we wrzątku i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie scinamy twarda część łodygi na liściu.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do miękkości pieczarek oraz do odparowania wody. Łączymy z ugotowaną kasą i dokładnie mieszamy.
Na każdy z liści dajemy dwie łyżki farszu i zwijamy. Najpierw liść od dołu do góry, następnie boki do środka i zwijamy w rulon. Przekładamy do garnka wyłożonego wcześniej zostawionymi liśćmi.
Tak ułożone w garnku gołąbki zalewamy bulionem warzywnym. Przykrywamy i gotujemy przez 30 minut
W międzyczasie robimy sos. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Solimy i pieprzymy do smaku. Jak już zmiękną i od parują wodę to wlewamy stopniowo śmietankę cały czas mieszając. Chwilę smażymy i sos jest gotowy.
Gołąbki podajemy z pysznym sosem pieczarkowym lub innym według uznania. Gotowe… Smacznego!!!