Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie śmietankowym.

Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie śmietankowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 98

Dodano:

Odsłon: 98

. Trochę inna wersja niż tradycyjna ale równie smaczna i godna uwagi oraz spróbowania dla odmiany . z kaszą gryczaną , która ma właściwości zdrowotne https://www.malgoskawkuchni.com/2020/06/goabki-z-kasza-gryczana-w-sosie.html

Składniki

  • * 1 większa główka młodej kapusty * 1 woreczek kaszy gryczanej * 1.5 kg mięsa mielonego wieprzowego * 2 jajka * 1 duża cebula *
  • * Kilka gałązek pietruszki * 15 dkg tartego sera parmezan - może być inny * Przyprawa suszone pomidory z czosnkiem * 1 kostka ro
  • * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 5 ziaren pieprzu , 3 ziarna ziela angielskiego, 4 liście laurowe * Przyprawa - https://kucharek
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie śmietankowym.

Przygotowanie

  1. Liście kapusty zaparzamy bardzo krótko , wycinamy z nich twardą część i studzimy .

    Kaszę gotujemy wedle zaleceń producenta.

    Mięso przekładamy do dość wysokiej miski . Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę , 2 jajka oraz przestudzoną kaszę gryczaną . Doprawiamy 1 łyżką majeranku oraz solą , pieprzem i odrobiną przyprawy kucharek . Całość wyrabiamy do połączenia się składników .

  2. Na każdy liść nakładamy kulkę farszu z mięsa mielonego . Wiadomym jest , że na mniejszy liść ilość mięsa będzie mniejsza , a na większy większa . Doskonałym sposobem jest zamoczenia dłoni w wodzie , dzięki czemu mięso łatwiej będzie rozprowadzić na liściu . Mięso rozprowadzamy na liściu tak, aby boki oraz góra i dół liścia były puste . Po bokach zostawiamy około 2,5 cm pustego miejsca . Następnie puste boki składamy do środka i począwszy od dołu zwijamy liść z farszem w rulon .Robimy tak do wyczerpania mięsa . Na przygotowaną blaszkę z folią aluminiową układamy cienką warstwą , niewykorzystane liście . Następnie układamy na nie zwinięte gołąbki . W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i zalewamy tym gołąbki . Kolejnym krokiem jest posypanie każdego gołąbka na wierzchu suszonymi pomidorami z czosnkiem oraz przyprawą kucharek . Śliwki kroimy w większe paski i układamy między gołąbkami . Tak samo rozkładamy pieprz ziarnisty , ziele angielskie oraz liście laurowe. Na koniec pomiędzy gołąbkami układamy gałązki pietruszki .Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na termoobieg na 180 stopni na około 30 minut . Po upływie tego czasu , przekręcamy gołąbki delikatnie na drugą stronę . Ponownie posypujemy małą ilością pomidorów suszonych .Jeżeli wody jest zbyt mało należy dolać . Pieczemy jeszcze bez przykrycia około 20 minut . Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w pół szklanki zimnej 12% śmietanki . Zalewamy nią gołąbki i poruszając blaszką staramy się wymieszać z powstałym sosem . Na koniec całość posypujemy startym serem i bez przykrycia pieczemy jeszcze około 5 minut do czasu rozpuszczenia sera .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń