Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
. Trochę inna wersja niż tradycyjna ale równie smaczna i godna uwagi oraz spróbowania dla odmiany . z kaszą gryczaną , która ma właściwości zdrowotne https://www.malgoskawkuchni.com/2020/06/goabki-z-kasza-gryczana-w-sosie.html
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 137
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 993
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11998
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 137
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 993
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11998
Składniki
Liście kapusty zaparzamy bardzo krótko , wycinamy z nich twardą część i studzimy . Kaszę gotujemy wedle zaleceń producenta. Mięso przekładamy do dość wysokiej miski . Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę , 2 jajka oraz przestudzoną kaszę gryczaną . Doprawiamy 1 łyżką majeranku oraz solą , pieprzem i odrobiną przyprawy kucharek . Całość wyrabiamy do połączenia się składników .
Na każdy liść nakładamy kulkę farszu z mięsa mielonego . Wiadomym jest , że na mniejszy liść ilość mięsa będzie mniejsza , a na większy większa . Doskonałym sposobem jest zamoczenia dłoni w wodzie , dzięki czemu mięso łatwiej będzie rozprowadzić na liściu . Mięso rozprowadzamy na liściu tak, aby boki oraz góra i dół liścia były puste . Po bokach zostawiamy około 2,5 cm pustego miejsca . Następnie puste boki składamy do środka i począwszy od dołu zwijamy liść z farszem w rulon .Robimy tak do wyczerpania mięsa . Na przygotowaną blaszkę z folią aluminiową układamy cienką warstwą , niewykorzystane liście . Następnie układamy na nie zwinięte gołąbki . W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i zalewamy tym gołąbki . Kolejnym krokiem jest posypanie każdego gołąbka na wierzchu suszonymi pomidorami z czosnkiem oraz przyprawą kucharek . Śliwki kroimy w większe paski i układamy między gołąbkami . Tak samo rozkładamy pieprz ziarnisty , ziele angielskie oraz liście laurowe. Na koniec pomiędzy gołąbkami układamy gałązki pietruszki .Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na termoobieg na 180 stopni na około 30 minut . Po upływie tego czasu , przekręcamy gołąbki delikatnie na drugą stronę . Ponownie posypujemy małą ilością pomidorów suszonych .Jeżeli wody jest zbyt mało należy dolać . Pieczemy jeszcze bez przykrycia około 20 minut . Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w pół szklanki zimnej 12% śmietanki . Zalewamy nią gołąbki i poruszając blaszką staramy się wymieszać z powstałym sosem . Na koniec całość posypujemy startym serem i bez przykrycia pieczemy jeszcze około 5 minut do czasu rozpuszczenia sera .