Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z książki „100 potraw oszczędnościowych doby dzisiejszej” z 1941 roku. Książka z czasów II wojny światowej zawiera przepisy na tanie i proste potrawy z podstawowych składników. Gołąbki z kaszy jaglanej nie są potrawą wegetariańską, ponieważ zawierają wędzonkę, można ją jednak pominąć. Gołąbki świetnie smakują z sosem pomidorowym, jak i bez dodatków. Więcej wojennych przepisów na blogu www.pularda.com.pl
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 58
Przepis dnia
Pyszna zapiekanka z kilku składników.
Odsłon: 7760
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 42
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 58
Przepis dnia
Pyszna zapiekanka z kilku składników.
Odsłon: 7760
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 42
Składniki
Z kapusty wyciąć głąb, sparzyć wrzątkiem, żeby liście zmiękły. Kaszę ugotować na półtwardo z solą. Wędzonkę lub boczek pokroić na drobną kostkę, usmażyć z poszatkowaną cebulą. Grzyby ugotować w osolonej wodzie. Następnie drobno posiekać. Ugotowaną kaszę, wędzonkę z cebulą i poszatkowane grzyby zmieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty. Układać w garnku, zalać osoloną wodą lub wodą od gotowania grzybów. Gotować co najmniej 20 minut. Podawać z sosem pomidorowym lub z roztopionym masłem.