Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z komosą ryżową to idealna propozycja na smaczny i zdrowy obiad. Komosa ryżowa bogata jest w pełnowartościowe białko, może znakomicie zastępować mięso, dostarczając przy tym wszystkich aminokwasów. Chroni przed cukrzycą, może pomóc w walce z migrenami oraz wzmocnić cały organizm. Same zalety!
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14287
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19427
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13120
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1768
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14287
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19427
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13120
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1768
Składniki
Z kapusty wytnij środek i umieść ją w obszernym garnku, zalewając wrzątkiem do ¾ jej wysokości. Gotuj na średnim ogniu, zdejmując widelcem zmiękczone przez temperaturę liście. Liście układaj na dużych półmiskach, aby szybko wystygły. Komosę wypłucz we wrzątku i odcedź, a następnie zalej ją 2 szklankami zimnej wody i gotuj przez ok.15 minut na niewielkim ogniu aż ziarno wchłonie niemal całą wodę. Po tym czasie wyłącz palnik i odczekaj aż ziarno wchłonie resztę wody. W czasie kiedy komosa się studzi, pokrój cebulę w drobną kostkę i zrumień na 3 łyżkach oliwy lub nierafinowanego oleju dodaj paprykę i marchewkę starta i podsmaż wszystko razem . Wystudzoną cebulę z warzywami i komosę wsyp do dużego naczynia, dodaj mięso, sól, pieprz, wbij jajka i wymieszaj dokładnie. Powstały farsz nakładaj na kraniec każdego liścia kapusty, zawijaj jak naleśnika, podwijając ku dołowi jego brzegi. W garnku z grubym dnem ułóż kilka liści kapusty, a na nich układaj ciasno gołąbki. Z podanej ilości składników wyjdą 4/5 warstwy gołąbków. Całość zalej taką ilością zimnej wody, żeby górna warstwa pozostała zakryta tylko w połowie. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut, dodając zioła.