Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z komosą ryżową to idealna propozycja na smaczny i zdrowy obiad. Komosa ryżowa bogata jest w pełnowartościowe białko, może znakomicie zastępować mięso, dostarczając przy tym wszystkich aminokwasów. Chroni przed cukrzycą, może pomóc w walce z migrenami oraz wzmocnić cały organizm. Same zalety!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3330
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 85
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 822
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 81
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 209
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3330
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 85
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 822
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 81
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 209
Składniki
Z kapusty wytnij środek i umieść ją w obszernym garnku, zalewając wrzątkiem do ¾ jej wysokości. Gotuj na średnim ogniu, zdejmując widelcem zmiękczone przez temperaturę liście. Liście układaj na dużych półmiskach, aby szybko wystygły. Komosę wypłucz we wrzątku i odcedź, a następnie zalej ją 2 szklankami zimnej wody i gotuj przez ok.15 minut na niewielkim ogniu aż ziarno wchłonie niemal całą wodę. Po tym czasie wyłącz palnik i odczekaj aż ziarno wchłonie resztę wody. W czasie kiedy komosa się studzi, pokrój cebulę w drobną kostkę i zrumień na 3 łyżkach oliwy lub nierafinowanego oleju dodaj paprykę i marchewkę starta i podsmaż wszystko razem . Wystudzoną cebulę z warzywami i komosę wsyp do dużego naczynia, dodaj mięso, sól, pieprz, wbij jajka i wymieszaj dokładnie. Powstały farsz nakładaj na kraniec każdego liścia kapusty, zawijaj jak naleśnika, podwijając ku dołowi jego brzegi. W garnku z grubym dnem ułóż kilka liści kapusty, a na nich układaj ciasno gołąbki. Z podanej ilości składników wyjdą 4/5 warstwy gołąbków. Całość zalej taką ilością zimnej wody, żeby górna warstwa pozostała zakryta tylko w połowie. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut, dodając zioła.