Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, smaczne, zdrowe, takie trochę gołąbki nietypowe. Dla tych co mięsa nie zjadają i tych co za smakiem kuskusu i cukinii się oglądają. Gołąbki inne, nieskomplikowane, ale to naprawdę fajne danie.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17279
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 136
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4880
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7650
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17279
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 136
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4880
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7650
Składniki
Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście delikatnie odciągamy i stopniowo po 2 -3 szt. sparzamy po kilka min, powinny być miękkie, przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.
Farsz: Do garnka przesypujemy kuskus zalewamy wrzącą wodą, (ok. 1 cm powyżej kaszy) z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Pozostawiamy na ok. 5 min do napęcznienia. Cukinię myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Posypujemy niewielką ilością soli, mieszamy i pozostawiamy na kilka min, żeby puściła sok. Cukinię delikatnie odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oleju na którym zarumieniamy cebulę. Dodajemy cukinię i chwilkę całość podsmażamy. Mieszamy z sparzonym kuskusem i doprawiamy, solą, pieprzem młotkowanym i chili do smaku. Smak powinien być wyrazisty, ostry.
Gołąbki: Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Gołąbki przekładamy do brytfanki, podlewamy bulionem i przykrywamy pokrywą bądź folią aluminiową. Pieczemy w 200°C ok. 20 - 35 min, aż kapusta będzie miękka. Można również przygotować je na dużej patelni z przykrywką, chodzi o to, żeby kapusta nam zmiękła a farsz był gorący i przeszedł wszystkimi smakami. Między czasie gołąbki odwracamy, bulion powinien się zredukować. Takie gołąbki można podawać tylko z posypanym koperkiem, lub z ulubionym sosem, np. pieczarkowym.
Moja propozycja to gołąbki z kremowymi pieczarkami, które roimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Doprawiamy solą, pieprzem i tuż przed samym podaniem łączymy ze słodką śmietanką. Chwilkę podgrzewamy do lekkiego zagęszczenia.