Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z nadzieniem zrobionym z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu, zawiniętego w liście kapusty. Z podanego przepisu wyszło 15 dużych gołąbków.
duży garnek, miska, garnek mniejszy,
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2453
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 105
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 42
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2453
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 105
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 42
Składniki
W 300 ml wody gotujemy ryż. Gdy woda z ryżem zacznie gęstnieć kończymy gotowanie, przykrywamy i czekamy 30 minut. Po 30 minutach ryż mieszamy, studzimy i dodajemy do zmielonego mięsa z czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
Gotowy farsz zawijamy w parzone liście kapusty, formując gołąbki. Na dno większego garnka układamy na dno 2 liście kapusty, ziele angielskie, liście laurowe, suszoną włoszczyznę i gołąbki. Na wierzch kładziemy zielone natki lubczyku, pietruszki i koper.
Przykrywamy wszystko 2 liśćmi kapusty, zalewamy wodą z łyżką soli i gotujemy do miękkości gołąbków około 60 minut. Po 60 minutowym gotowaniu możemy spróbować gołąbka czy jest dobry. Jeżeli jest dobry to bierzemy z garnka pół litra wywaru, mieszamy w nim 200 ml koncentratu pomidorowego, wlewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy jeszcze z 15 minut.
Gotowe gołąbki możemy podać z pieczywem jak i z ugotowanymi ziemniakami i zrobionym sosem z wywaru w którym gotowały się gołąbki. Smacznego !!!