Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z mięsa wieprzowego Cezara.

Gołąbki z mięsa wieprzowego Cezara.

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 275

Dodano:

Odsłon: 2264

Umiejętne połącznie liści kapusty z mięsem wieprzowym plus przyprawy, wywołuje skutek niepochamowanego apetytu. Jeżeli jeszcze potrawa smakuje, to czegoż chcieć więcej... Smacznego. Cezar

Składniki

  • Spis artykułów na farsz do gołąbków:
  • 1) 1 duża kapusta (o dużych liściach)
  • 2) 3 duże cebule
  • 3) szklanka ryżu
  • 4) pieprz mielony, sól do smaku
  • 5) 2-3 łyżki od zupy oleju do smażenia
  • 6) bulion rosołowy KNORRA w saszetce
  • 7) 1 kg mięsa wieprzowego mielonego
  • Spis artykułów na sos do gołąbków:
  • 1) dwie duże śmietany 18% (razem 400ml)
  • 2) 2 szklanki wody
  • 3) koperek (najlepiej świeży i dużo-nawet dwa pęczki)
  • 4) 3 duże cebule
  • 5) 2-3 łyżki od zupy oleju do smażenia
  • 6) sól do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Ugotuj ryż w garnku z osoloną wodą. Następnie odsącz wodę i poczekaj do momentu aż ryż wystygnie.

    2) Obierz i drobno posiekaj w kosteczkę 3 cebule.

    3) Patelnię rozgrzej z 2-3 łyżkami oleju następnie zeszklij na niej cebulę, aż zrobi się miękka i złota. Cebulę odstaw na bok do wystygnięcia.

    4) Teraz przygotuj duże liście kapusty. Ustaw na gazie duży garnek, tak aby zmieściła się do niego w całości kapusta. Zalej ją wodą (około 1/3 garnka) i zagotuj. Przed włożeniem kapusty do garnka usuń z niej wierzchnie liście. Gotuj kapustę około 10 minut.

    5) Przygotuj nadzienie-farsz do gołąbków. Wymieszaj porządnie mielone mięso z ryżem, dodaj przestudzoną cebulę, która wcześniej była podsmażona, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj saszetkę bulionu KNORR, którą wcześniej rozpuść w szklance wrzątku. Wymieszaj porządnie całość.

    6) Ostrożnie wyciągnij kapustę z gotującej wody. Trzeba delikatnie oddzielić liście kapusty, nałożyć na nie farsz i zawinąć.

    7) Tak przygotowane pozwijane gołąbki wkładamy do dużego, żaroodpornego naczynia.

    8) Rozgrzewamy patelnię na oleju, dodając pozostałe 3 cebule, obrane i pocięte w paski, podsmażamy je na złoty kolor. Mieszamy przy tym całość, by uniknąć przypalenia.

    9) Dodajemy do cebuli śmietanę w całości i wszystko zagotowujemy.

    10) Dodajemy też posiekany koperek.

    11)Doprawiamy solą do smaku, dolewamy 2 szklanki wody i gotujemy ok. 5 minut, ciągle mieszając.

    12)Następnie wlewamy ten sos do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy pokrywką. Wkładamy naczynie do piekarnika, który wcześniej rozgrzewamy do 180 stopni, na około 1,5 godziny (aż kapusta na gołąbkach będzie miękka).

    Gołąbki podajemy z ziemniakami, polane sosem.

    Smacznego.
    Cezar

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń