Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Temu daniu się nie oprzesz. Przepis na 20 dużych gołąbków. Przepis jest na 20 gołąbków.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4099
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416126
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2784
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4099
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416126
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2784
Składniki
W gorącej wodzie parzymy przygotowane wcześniej główki kapusty z których zdejmiemy 20 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do wyłożenia dna garnka w którym będą gotować się gołąbki, oraz do ich przykrycia. W między czasie nastawiamy wodę w której będziemy gotować porcję rosołową z kurczaka i przygotujemy z tego wywar do zalania gołąbków. Gdy zacznie gotować się kurczak zdejmujemy szumowiny, doprawiamy do smaku, dodajemy pastę rosołową (swojską), lubczyk, natkę pietruszki, sól, pieprz i po ugotowaniu do miękkości mięsa, oddzielamy je od kości i kroimy na drobno. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz i majeranek wyrabiamy ma farsz go gołąbków. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy liście kapusty. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem do którego dodaliśmy również koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1-1,5 godziny do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Pozostałą kapustę wykorzystałem do ugotowania bigosu. Smacznego !!!