Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Temu daniu się nie oprzesz. Przepis na 20 dużych gołąbków. Przepis jest na 20 gołąbków.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15435
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4630
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 299
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2755
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4957
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15435
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4630
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 299
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2755
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4957
Składniki
W gorącej wodzie parzymy przygotowane wcześniej główki kapusty z których zdejmiemy 20 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do wyłożenia dna garnka w którym będą gotować się gołąbki, oraz do ich przykrycia. W między czasie nastawiamy wodę w której będziemy gotować porcję rosołową z kurczaka i przygotujemy z tego wywar do zalania gołąbków. Gdy zacznie gotować się kurczak zdejmujemy szumowiny, doprawiamy do smaku, dodajemy pastę rosołową (swojską), lubczyk, natkę pietruszki, sól, pieprz i po ugotowaniu do miękkości mięsa, oddzielamy je od kości i kroimy na drobno. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz i majeranek wyrabiamy ma farsz go gołąbków. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy liście kapusty. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem do którego dodaliśmy również koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1-1,5 godziny do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Pozostałą kapustę wykorzystałem do ugotowania bigosu. Smacznego !!!