Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne, sycące gołąbki z ryżem i mięsem mielonym.
Kapustę obierać z wierzchnich liści, wykroić ze środka głąb, włożyć do garnka z gotującą się wodą, uprzednio posoloną jedną łyżką soli. Podczas gotowania kapusty należy ją przekręcić minimum raz, a najlepiej dwa razy. Czas gotowania powinien trwać ok 20-30 minut w zależności od wielkości główki kapusty. W między czasie przygotować farsz: łopatkę zmielić w maszynce do mielenia, ryż ugotować w osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzić. Cebulę pokroić w kosteczkę i smażyć na złoty kolor. Mięso, ryż, cebulę wymieszać ze sobą, wbić jajko, dosypać sól i pieprz i jeszcze raz wymieszać.
Ugotowaną kapustę wyjąć, ostudzić. Delikatnie ściągnąć liście. Jeżeli w środku kapusta jest dalej twarda, liście się kruszą podczas ściągania, można ją jeszcze raz wrzucić do podgotowania. Na każdego liścia położyć porcję farszu dużą łyżką, i zawinąć gołąbki, które należy przełożyć do naczynia żaroodpornego. Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, dodać sól i pieprz, zalać sosem gołąbki.
Nastawić piekarnik do temperatury 210 st.C. Do zagrzanego piekarnika włożyć przykryte szklaną pokrywką, lub folią aluminiową, gołąbki. Piec przez ok. półtorej godziny.
Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Smacznego!
Gołąbki z białej kapusty i farszu mięsnego z ryżem. Przepis jest na 37 dużych...
Odsłon: 39668
Czasami mam ochotę na pikantne dania , wiec tym razem zrobiłem gołąbki z nutk...
Odsłon: 626
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 115
Smaczne danie obiadowe składające się z duszonych żeberek wieprzowych w sosie...
Odsłon: 105
Sernik warzony to jeden z tradycyjnych przepisów, które znajdziemy w starych...
Odsłon: 90
Ogórki konserwowe można przygotować na wiele sposobów. Specyficzny smak nadaj...
Odsłon: 5556
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 115
Smaczne danie obiadowe składające się z duszonych żeberek wieprzowych w sosie...
Odsłon: 105
Sernik warzony to jeden z tradycyjnych przepisów, które znajdziemy w starych...
Odsłon: 90
Ogórki konserwowe można przygotować na wiele sposobów. Specyficzny smak nadaj...
Odsłon: 5556
Składniki
Kapustę obierać z wierzchnich liści, wykroić ze środka głąb, włożyć do garnka z gotującą się wodą, uprzednio posoloną jedną łyżką soli. Podczas gotowania kapusty należy ją przekręcić minimum raz, a najlepiej dwa razy. Czas gotowania powinien trwać ok 20-30 minut w zależności od wielkości główki kapusty. W między czasie przygotować farsz: łopatkę zmielić w maszynce do mielenia, ryż ugotować w osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzić. Cebulę pokroić w kosteczkę i smażyć na złoty kolor. Mięso, ryż, cebulę wymieszać ze sobą, wbić jajko, dosypać sól i pieprz i jeszcze raz wymieszać.
Ugotowaną kapustę wyjąć, ostudzić. Delikatnie ściągnąć liście. Jeżeli w środku kapusta jest dalej twarda, liście się kruszą podczas ściągania, można ją jeszcze raz wrzucić do podgotowania. Na każdego liścia położyć porcję farszu dużą łyżką, i zawinąć gołąbki, które należy przełożyć do naczynia żaroodpornego. Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, dodać sól i pieprz, zalać sosem gołąbki.
Nastawić piekarnik do temperatury 210 st.C. Do zagrzanego piekarnika włożyć przykryte szklaną pokrywką, lub folią aluminiową, gołąbki. Piec przez ok. półtorej godziny. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Żeberka z sosem, kopytka i surówka z kiszonej kapusty.
Dania główne
Kurczak z rożna w przyprawie szawarma ( shawarma )
Dania główne
Kaczka w jabłkach
Dania główne
Gołąbki po turecku
Żeberka z sosem, kopytka i surówka z kiszonej kapusty.
Smaczne danie obiadowe składające się z duszonych żeberek wieprzowych w sosie...
Odsłon: 105
Kurczak z rożna w przyprawie szawarma ( shawarma )
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 84