Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem. Miam

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem. Miam

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1858

Dodano:

Odsłon: 34299

Przepis na pyszne, sycące gołąbki z ryżem i mięsem mielonym.

Składniki

  • 1 kapusta średniej wielkości 0,5 kg ryżu 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duży koncentrat pomidorowy 1 jajko 1 duża cebula lub die małe
  • 700 ml przegotowanej, chłodnej wody sól i pieprz do smaku olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę obierać z wierzchnich liści, wykroić ze środka głąb, włożyć do garnka z gotującą się wodą, uprzednio posoloną jedną łyżką soli. Podczas gotowania kapusty należy ją przekręcić minimum raz, a najlepiej dwa razy. Czas gotowania powinien trwać ok 20-30 minut w zależności od wielkości główki kapusty. W między czasie przygotować farsz: łopatkę zmielić w maszynce do mielenia, ryż ugotować w osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzić. Cebulę pokroić w kosteczkę i smażyć na złoty kolor. Mięso, ryż, cebulę wymieszać ze sobą, wbić jajko, dosypać sól i pieprz i jeszcze raz wymieszać.

  2. Ugotowaną kapustę wyjąć, ostudzić. Delikatnie ściągnąć liście. Jeżeli w środku kapusta jest dalej twarda, liście się kruszą podczas ściągania, można ją jeszcze raz wrzucić do podgotowania. Na każdego liścia położyć porcję farszu dużą łyżką, i zawinąć gołąbki, które należy przełożyć do naczynia żaroodpornego. Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, dodać sól i pieprz, zalać sosem gołąbki.

  3. Nastawić piekarnik do temperatury 210 st.C. Do zagrzanego piekarnika włożyć przykryte szklaną pokrywką, lub folią aluminiową, gołąbki. Piec przez ok. półtorej godziny.
    Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń