Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne, sycące gołąbki z ryżem i mięsem mielonym.
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 40
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 345
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 68
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 135
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 182
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 40
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 345
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 68
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 135
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 182
Składniki
Kapustę obierać z wierzchnich liści, wykroić ze środka głąb, włożyć do garnka z gotującą się wodą, uprzednio posoloną jedną łyżką soli. Podczas gotowania kapusty należy ją przekręcić minimum raz, a najlepiej dwa razy. Czas gotowania powinien trwać ok 20-30 minut w zależności od wielkości główki kapusty. W między czasie przygotować farsz: łopatkę zmielić w maszynce do mielenia, ryż ugotować w osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzić. Cebulę pokroić w kosteczkę i smażyć na złoty kolor. Mięso, ryż, cebulę wymieszać ze sobą, wbić jajko, dosypać sól i pieprz i jeszcze raz wymieszać.
Ugotowaną kapustę wyjąć, ostudzić. Delikatnie ściągnąć liście. Jeżeli w środku kapusta jest dalej twarda, liście się kruszą podczas ściągania, można ją jeszcze raz wrzucić do podgotowania. Na każdego liścia położyć porcję farszu dużą łyżką, i zawinąć gołąbki, które należy przełożyć do naczynia żaroodpornego. Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, dodać sól i pieprz, zalać sosem gołąbki.
Nastawić piekarnik do temperatury 210 st.C. Do zagrzanego piekarnika włożyć przykryte szklaną pokrywką, lub folią aluminiową, gołąbki. Piec przez ok. półtorej godziny. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smacznego!