Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki to danie za którym moja rodzinka przepada. W czasie kiedy kapusta jest młoda przygotowuję je bardzo często. Dzisiaj dzielę się prostym przepisem, z którego gołąbki wychodzą bardzo smaczne , miękkie i soczyste. Polecam
garnek, nóż, miska, patelnia, łyżka,
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1427
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5947
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8876
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18746
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1427
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5947
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8876
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18746
Składniki
Z kapusty wycinam głąb , wkładam do garnka z gotującą wodą i sparzam ok. 3 - 5 minut. Sparzone liście, które odchodzą z kapusty zdejmuję i odkładam na boku odcinając zgrubiałe nerwy. Przygotowuję farsz; Ryż gotuję według opisu na opakowaniu. Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę, pieczarki obieram i kroję w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzewam olej, wkładam cebulę i podsmażam do zeszklenia, dodaję pokrojone pieczarki i podsmażam do miękkości mieszając co jakiś czas. Po podsmażeniu odkładam do wystudzenia. Mielone przekładam do większej miski, dodaję ugotowany ryż oraz zawartość patelni a także przyprawy, całość dokładnie mieszam do połączenia składników. Przygotowane liście rozkładam i na każdy nakładam porcję przygotowanego farszu, boczne krawędzie liścia zwijam do środka do siebie, a następnie zwijam je w rulon, przytrzymując ręką farsz. Gotowe gołąbki układam na tacy , a następnie układam warstwami w garnku i duszę prawie do miękkości. Wyjmuję i podsmażam w piekarniku albo na patelni. Podaję polane ketchupem Smacznego Rada; Tak przygotowane gołąbki można podać w sosie pomidorowy.
Liście gotowe do nadziewania.
Przygotowanie gołąbków.
Pyszne gołąbki gotowe do podania.