Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki to danie za którym moja rodzinka przepada. W czasie kiedy kapusta jest młoda przygotowuję je bardzo często. Dzisiaj dzielę się prostym przepisem, z którego gołąbki wychodzą bardzo smaczne , miękkie i soczyste. Polecam
garnek, nóż, miska, patelnia, łyżka,
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3087
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 137
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 59
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 72
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3087
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 137
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 59
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 72
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Z kapusty wycinam głąb , wkładam do garnka z gotującą wodą i sparzam ok. 3 - 5 minut. Sparzone liście, które odchodzą z kapusty zdejmuję i odkładam na boku odcinając zgrubiałe nerwy. Przygotowuję farsz; Ryż gotuję według opisu na opakowaniu. Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę, pieczarki obieram i kroję w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzewam olej, wkładam cebulę i podsmażam do zeszklenia, dodaję pokrojone pieczarki i podsmażam do miękkości mieszając co jakiś czas. Po podsmażeniu odkładam do wystudzenia. Mielone przekładam do większej miski, dodaję ugotowany ryż oraz zawartość patelni a także przyprawy, całość dokładnie mieszam do połączenia składników. Przygotowane liście rozkładam i na każdy nakładam porcję przygotowanego farszu, boczne krawędzie liścia zwijam do środka do siebie, a następnie zwijam je w rulon, przytrzymując ręką farsz. Gotowe gołąbki układam na tacy , a następnie układam warstwami w garnku i duszę prawie do miękkości. Wyjmuję i podsmażam w piekarniku albo na patelni. Podaję polane ketchupem Smacznego Rada; Tak przygotowane gołąbki można podać w sosie pomidorowy.
Liście gotowe do nadziewania.
Przygotowanie gołąbków.
Pyszne gołąbki gotowe do podania.