Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
W sporej misce wymieszać mięso mielone z ugotowany ryżem. Cebulę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodać do farszu. Wsypać sól, pieprz, ziele angielskie i majeranek. Masę dobrze wyrobić.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do garnka z wrzącą wodą. Sparzyć liście, kolejno ściągając te, które odchodzą. Odkładać na talerz.
Ze sparzonych liści wycinać zgrubienia, następnie nakładać po łyżce farszu i zwijać gołąbki.
Krojone pomidory zblendować z koncentratem, wodą z parzenia kapusty, solą i pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos ma być dosyć gęsty, ponieważ w trakcie pieczenia gołąbki puszczą soki, rozrzedzając go.
Na dno dużego żaroodpornego naczynia wylać około szklankę sosu. Układać ciasno gołąbki łączeniem do dołu. Zalać resztą sosu pomidorowego.
Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1,5 godziny.
Podawać polane sosem i posypane koperkiem. Sos można zaprawić śmietaną.