Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje dzisiejsze gołąbki to danie które towarzyszy nam od wielu lat. Praktycznie od zawsze kiedy sięgam pamięcią. Jest daniem bardzo lubianym, przygotowuję gołąbki z kapusty białej, młodej, kapusty włoskiej nawet z kapusty pekińskiej. Gołąbki podane w sosie pomidorowym smakują wybornie.
Sok wyciskany z sokowirówki na bazie jabłek i marchewek.
Odsłon: 64
Pieczony makaron spaghetti to połączenie klasyki Włoch i pysznej zapiekanki z...
Odsłon: 1829
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7859
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 793
Sok wyciskany z sokowirówki na bazie jabłek i marchewek.
Odsłon: 64
Pieczony makaron spaghetti to połączenie klasyki Włoch i pysznej zapiekanki z...
Odsłon: 1829
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7859
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 793
Składniki
Z kapusty zdejmujemy brzydkie liście i wycinamy głąb. Kapustę wkładamy do dużego garnka , zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Liście kapusty oddzielamy i odkładamy do ostudzenia , z liści ścinamy zgrubiałe części czyli tak zwany nerw. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulkę po obraniu i pokrojeniu w kostkę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu do zeszklenia. Do zeszklonej cebulki dodajemy obrane pokrojone pieczarki i podsmażamy do miękkości grzybków. Mięso i boczek po umyciu i osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki , a następnie mielimy , przekładamy do miski, dodajemy ugotowany , ostudzony ryż , przesmażoną cebulkę z pieczarkami , namoczoną lecz odciśniętą kajzerkę oraz jajka. Całość doprawiamy przyprawą uniwersalną kucharek oraz solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników. Na liściach układamy porcję masy, zwijamy ciasno ( zwijamy brzegi do środka a następnie w rulon). Przygotowane gołąbki układamy jeden przy drugim dość ciasno w garnku , zalewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy przez około 30 minut . Po tym czasie gołąbki przekładamy do drugiego garnka, a do wywaru z gołąbków dodajemy przecier razem z koncentratem pomidorowym zagotowujemy , a następnie zagęszczamy mąką roztrzepaną z wodą dodając śmietanę. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , bazylią oraz przyprawą uniwersalną kucharek.
Zwijanie gołąbków.