Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z pieczoną gęsiną i wieprzową łopatką:

Gołąbki z pieczoną gęsiną i wieprzową łopatką:

Autor:

Przepisów i artykułów: 374 Ocena: 3082

Dodano:

Odsłon: 4690

Gorąco polecam użyć do gołąbków zdrowego mięsa z pieczonej gęsi. Nie bójmy się także dodać do ryżu wytopionego tłuszczu gęsiego.Smak WAS przyjemnie zaskoczy.

Składniki

  • 2 średnie główki kapusty
  • 3 szklanki ryżu (ilość przed ugotowaniem)
  • 1,5 kg mięsa z pieczonej gęsi
  • 70 dag wieprzowej łopatki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • duże lub 2 małe całe jajka
  • 5 łyżek wytopionego tłuszczu z gęsi
  • sól, pieprz, mielone (suszone) pomidory z ziołami do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i parzyć, odrywając kolejne liście.
    Ostrym nożem ściąć gruby "nerw".
    Ryż po przepłukaniu wrzucić na gorącą , lekko osoloną wodę i gotować tylko przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia pod przykryciem.
    Cebulę drobno pokroić i "zeszklić" na dowolnym tłuszczu (ja użyłam dwóch łyżek tłuszczu z gęsi).
    Upieczoną gęś obrać z kości i skóry. Zmielić razem z łopatką. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i zmielonymi, suszonymi pomidorami.Wbić całe jajko. Wlać roztopiony tłuszcz z pieczonej gęsi. Ponownie wymieszać.
    Formować gołąbki. Układać w szerokim garnku z grubym dnem, wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty. Podlać wodą lub bulionem. Całość posolić i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny.
    Podawać z ulubionym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 15 stycznia Przepyszne gołąbki a ja takich jeszcze nie jadłam.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 10 stycznia Tłuszcz i mięso z gęsi są najzdrowsze i bardzo smaczne. Często smażę skwarki i robię smalec z gęsi. Mięsko to rarytas :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 stycznia O kurcze, takie to muszą świetnie smakować, pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń