Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gorąco polecam użyć do gołąbków zdrowego mięsa z pieczonej gęsi. Nie bójmy się także dodać do ryżu wytopionego tłuszczu gęsiego.Smak WAS przyjemnie zaskoczy.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 314
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 314
Składniki
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i parzyć, odrywając kolejne liście. Ostrym nożem ściąć gruby "nerw". Ryż po przepłukaniu wrzucić na gorącą , lekko osoloną wodę i gotować tylko przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia pod przykryciem. Cebulę drobno pokroić i "zeszklić" na dowolnym tłuszczu (ja użyłam dwóch łyżek tłuszczu z gęsi). Upieczoną gęś obrać z kości i skóry. Zmielić razem z łopatką. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i zmielonymi, suszonymi pomidorami.Wbić całe jajko. Wlać roztopiony tłuszcz z pieczonej gęsi. Ponownie wymieszać. Formować gołąbki. Układać w szerokim garnku z grubym dnem, wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty. Podlać wodą lub bulionem. Całość posolić i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Podawać z ulubionym sosem.