Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne gołąbki jakie do tej pory znałem z tymi nie mogą się równać...
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 354
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1961
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3921
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3793
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 543
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 354
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1961
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3921
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3793
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 543
Składniki
Z kapusty ostrym długim nożem wycinamy głąb. Wkładamy główkę do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy powoli obierając stopniowo sparzone liście. Ryż gotujemy na sypko. Cebulę siekamy drobno i złocimy na patelni. Do zmielonego surowego mięsa dodajemy podsmażoną cebulę i ostudzony ryż. Mieszamy całość na spójną masę. Porcje masy mięsno-ryżowej układamy na liściach kapusty i zawijamy w gołąbki.
Do rondelka wlewamy pomidorową passatę i bulion (ewentualnie wodę). Doprawiamy mocno suszoną bazylią, pieprzem i solą. Gotujemy całość. 3 łyżki sosu odlewamy do osobnej miseczki. Dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Dodajemy wszystko do sosu i gotujemy całość jeszcze przez chwilę co jakiś czas mieszając. Można dodać do sosu trochę śmietany wedle uznania. Żeby się nie zważyła robimy to samo co z mąką. Mieszamy ją z odlaną częścią sosu zanim zmieszały z całością.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub blaszkę wykładamy folią aluminiową. Na dno naczynia dajemy liście kapusty. Gołąbki w tak przygotowanym naczyniu układamy na tzw ścisk. Zalewamy sosem. Przykrywamy gołąbki kolejną warstwą liści. Zapobiegnie to przypaleniu się gołąbków jeśli mamy mocną górną grzałkę lub termoobieg. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę (termoobieg). Gdy liście zaczną się przypalać wyłączamy termoobieg lub górną grzałkę i zdejmujemy z wierzchu liście. Gołąbki gotowe do podania. Zapraszamy na nasz nowy blog. Link pod wpisem.