Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z kapusty pekińskiej o niepowtarzalnym smaku ryżu zmieszanego z tuńczykiem, przełamanego aromatem warzyw.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 475
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 814
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 475
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 814
Składniki
Ryż ugotować w dwóch szklankach osolonej wody. Kiedy ryż wchłonie prawie całą wodę, należy wyłączyć płytę grzewczą i pozostawić ryż pod przykryciem na gorącej jeszcze płycie, aż wchłonie całą wodę. Jeżeli ryż jest gotowany na kuchence gazowej, można go ugotować w większej ilości wody i odcedzić.
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oleju.
Marchewkę, seler i cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Starte warzywa dodać do cebuli, posolić do smaku i smażyć, aż będą miękkie.
Od kapusty odkroić dolną część, tak jak na zdjęciu.
Liście kapusty opłukać i wstawić do wysokiego naczynia, jak kwiaty do wazonu :) Umożliwi to wyjęcie ze środka kapusty najmniejszych liści, które są potrzebne do wyłożenia dna natłuszczonego naczynia do zapiekania.
Ryż wymieszać z tuńczykiem oraz usmażonymi warzywami.
Na każdy liść nałożyć łyżkę lub dwie farszu i zwinąć. Jeżeli liście będą zbyt elastyczne, należy je przy zwijaniu nadłamać w poprzek, aby można je było bez problemu układać w naczyniu do zapiekania przygotowanym w etapie 6. Po ułożeniu pierwszej warstwy należy ją mocno skropić przyprawą do zup. Każdą kolejną warstwę układać w taki sam sposób.
Wierzch naczynia przykryć kilkoma liśćmi kapusty pekińskiej. Jeżeli pokrywka będzie miała styczność z liśćmi kapusty, dobrym rozwiązaniem jest natłuszczenie jej, aby uniknąć przywarcia liści.
Gołąbki zapiekać w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 100 minut.