Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z tuńczykiem

Gołąbki z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 723

Dodano:

Odsłon: 119

Gołąbki z kapusty pekińskiej o niepowtarzalnym smaku ryżu zmieszanego z tuńczykiem, przełamanego aromatem warzyw.

Składniki

  • Ryż biały długoziarnisty 1 szklanka
  • Cebula biała 1 szt.
  • Marchew 1 szt.
  • Seler kawałek, około 1/8 szt.
  • Cukinia średniej wielkości 1 szt.
  • Kapusta pekińska 1 szt. około 0,8 kg
  • Tuńczyk w oleju 1 puszka
  • Przyprawa do zup w płynie
  • Olej do smażenia
  • Sól
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w dwóch szklankach osolonej wody. Kiedy ryż wchłonie prawie całą wodę, należy wyłączyć płytę grzewczą i pozostawić ryż pod przykryciem na gorącej jeszcze płycie, aż wchłonie całą wodę. Jeżeli ryż jest gotowany na kuchence gazowej, można go ugotować w większej ilości wody i odcedzić.

  2. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oleju.

  3. Marchewkę, seler i cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  4. Starte warzywa dodać do cebuli, posolić do smaku i smażyć, aż będą miękkie.

  5. Od kapusty odkroić dolną część, tak jak na zdjęciu.

  6. Liście kapusty opłukać i wstawić do wysokiego naczynia, jak kwiaty do wazonu :) Umożliwi to wyjęcie ze środka kapusty najmniejszych liści, które są potrzebne do wyłożenia dna natłuszczonego naczynia do zapiekania.

  7. Ryż wymieszać z tuńczykiem oraz usmażonymi warzywami.

  8. Na każdy liść nałożyć łyżkę lub dwie farszu i zwinąć. Jeżeli liście będą zbyt elastyczne, należy je przy zwijaniu nadłamać w poprzek, aby można je było bez problemu układać w naczyniu do zapiekania przygotowanym w etapie 6. Po ułożeniu pierwszej warstwy należy ją mocno skropić przyprawą do zup. Każdą kolejną warstwę układać w taki sam sposób.

  9. Wierzch naczynia przykryć kilkoma liśćmi kapusty pekińskiej. Jeżeli pokrywka będzie miała styczność z liśćmi kapusty, dobrym rozwiązaniem jest natłuszczenie jej, aby uniknąć przywarcia liści.

  10. Gołąbki zapiekać w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 100 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń