Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Gołąbki z ziemniakami
  • Dania główne
  • Przepis na

Gołąbki z ziemniakami

01.08.2025 Odsłon: 31112
5.0 (32 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Gołąbki z ziemniakami to tradycyjne danie kuchni lasowiackiej, czyli okolic Sandomierza. Charakteryzuje się prostotą przygotowania i użyciem budżetowych, łatwo dostępnych składników. Mimo to nie ustępują w smaku bardziej ekskluzywnym wariancjom tej potrawy. 

Gołąbki z ziemniakami - prosto, tanio i dla całej rodziny 

Każdy z pewnością ma swoje ulubione gołąbki - z mięsem, ryżem lub gołąbki z kaszą gryczaną. W przeciwieństwie jednak do gołąbków tradycyjnych tu łączą się ze sobą dwa bardzo popularne w kuchni polskiej smaki, kapusty i ziemniaków. To też propozycja, którą możesz bez obaw podać osobom na diecie wegańskiej. Choć z pewnością nie należy ona do lekkostrawnych i dietetycznych, co jakiś czas można pozwolić sobie na chwilę zapomnienia od reguł dietetycznych. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Gołąbki jarskie - jakie ziemniaki będą najlepsze? 

By zrobić gołąbki z ziemniakami, wybieraj najlepiej typu C, czyli mączyste. Ten rodzaj najłatwiej się rozpada i przyszykowuje się z niego najlepsze purée czy placki ziemniaczane. Dobrze sprawdzą się też warzywa typu B, czyli ogólnokulinarne. Unikaj jednak ziemniaków sałatkowych, bo będą zbyt wodniste i nie uformują jednolitego farszu. Należy ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcedzić z nadmiaru wody, a następnie podsmażyć, ale bez zrumieniania. W innych wersjach tego przepisu można znaleźć także ugotowane bulwy i następnie rozgniecione na gładką masę, ale mogą mieć wtedy w sobie zbyt dużo wody. 

Co dodać do masy ziemniaczanej? 

Nieodłącznym elementem niemal każdego farszu gołąbków wegetariańskich czy też mięsnych jest cebula. Delikatnie podsmażona razem z wędzonym boczkiem nadaje gołąbkom ciekawego smaku, lekko słodkiego, lekko słonego. Niektórzy dodają też do farszu suszone, namoczone wcześniej grzyby, ale nie są one niezbędne. Konieczne jest jednak bardzo dobre doprawienie nadzienia takimi przyprawami jak: sól, pieprz czarny i majeranek, gdyż sama masa ziemniaczana jest dość mdła, a w trakcie gotowania straci jeszcze na smaku. 

Idealnie przygotowane gołąbki, czyli miękka kapusta 

By prawidłowo zwinąć kapustą gołąbki, należy oddzielić poszczególne liście od rdzenia. Istnieje kilka sposobów, a najpopularniejszym jest gotowanie główki kapusty przez ok. 20-30 minut w garnku z wodą. Do ciekawych sztuczek należy też sparzenie warzywa w kuchence mikrofalowej czy zamrożenie. Liście kapusty delikatnie roluj, posuwając się od góry do dołu. Możesz też delikatnie podważyć je od strony rdzenia. Liście nie mogą być rozerwane, tylko miękkie i elastyczne. Jeśli jednak któregoś nie udało ci się zdjąć w całości, nie przejmuj się, tylko odłóż go do wykorzystania przy gotowaniu. 

Wegańskie gołąbki - jak je zwinąć? 

Tego rodzaju danie zwija się znacznie prościej niż na przykład gołąbki z kaszą i grzybami, gdzie farsz jest mocno sypki. Przede wszystkim nie przepełniaj liścia kapusty. Lepiej będzie, gdy nadzienia będzie mniej niż gdyby miało być go więcej, ale miałby wypaść do gotującej się wody. Blisko rdzenia nakładaj porcję farszu i raz przykryj go dolną częścią liścia. Następnie złóż do wewnątrz boki i kontynuuj rolowanie. Zawijaj gołąbki dość ciasno, by w trakcie duszenia  się nie otworzyły.

Wszystko, co musisz wiedzieć o duszeniu gołąbków 

Należy układać gołąbki ciasno w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty, na przykład tymi rozerwanymi podczas rozbierania główki. Jeśli na dnie zabraknie ci miejsca, nakładaj kolejną warstwę gołąbków, a na sam koniec zalej całość bulionem warzywnym lub wodą, do której nie zapomnij dodać liść laurowy, ziele angielskie i koper. Danie duś pod przykryciem do miękkości kapusty, przez ok. 60 minut, pilnując, by woda cały czas przykrywała całą potrawę. 

Z czym podawać gołąbki z ziemniakami? 

Takie pyszne gołąbki najlepiej podawaj z aromatycznym sosem domowym, takim jak sos cebulowo-śmietanowy. Jeśli jednak nie masz czasu na jego szykowanie, sprawdzi się także zwykła śmietana wiejska, choć w tej wersji danie nie będzie już wegańskie. Do tego dania świetnie pasuje też kapusta kiszona czy delikatniejsza surówka z marchewki. 

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6120

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 236

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 155

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 239

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15613

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 236

do 30 min 30 min
1
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6120

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 236

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 155

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 239

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15613

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 236

do 30 min 30 min
1
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Gołąbki z ziemniakami
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka cząbru
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 300 g wędzonego boczku
Dodatkowo:
  • główka białej kapusty
Sposób przygotowania:
1

Zacznij od przygotowania farszu na gołąbki lasowiackie. Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej sporo oleju, a następnie przesmażaj je partiami, tak aby zmiękły i się lekko poddusiły, ale nie zrumieniły ani nie stały się chrupiące. Powinny mieć konsystencję purre. Odcedź je z nadmiaru tłuszczu na sitku.

2

Boczek pokrój w dużą kostkę, a następnie przełóż go na zimną patelnię i zacznij powoli podsmażać do momentu aż powstaną rumiane, chrupiące skwarki.

3

Cebulę pokrój w piórka, a następnie podsmaż ją na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Powinna się ładnie zrumienić, ale nie spalić.

4

Wymieszaj ziemniaki, skwarki oraz cebulę. Dopraw solą, pieprzem i sporą ilością cząbru. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły i równomiernie rozprowadziły.

5

Kapustę podziel na liście. Wytnij z nich głąby, tak aby stały się płaskie, następnie każdy liść sparzaj przez kilka minut we wrzątku, aby zmiękł i stał się łatwiejszy do zawijania.

6

Teraz możesz już zawijać lasowiackie gołąbki z ziemniakami Magdy Gessler. Na środku każdego z liści kapusty układaj porcję farszu, a następnie zawijaj tak jak tradycyjne gołąbki: załóż do środka brzegi, a następnie zwiń ciasną roladkę, zagarniając cały farsz.

7

Gołąbki lasowiackie smaż na patelni z obu stron, aby nabrały rumianego koloru. Rób to na niewielkim ogniu, aby się nie spaliły. Możesz też zapiec je w piekarniku. Tak przygotowane gołąbki możesz podawać z ulubionym sosem, ale Magda Gessler rekomenduje do nich wyrazisty sos na bazie kiszonej kapusty. Źródło: Kuchenne Rewolucje

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki