Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z ziemniakami to tradycyjne danie kuchni lasowiackiej, czyli okolic Sandomierza. Charakteryzuje się prostotą przygotowania i użyciem budżetowych, łatwo dostępnych składników. Mimo to nie ustępują w smaku bardziej ekskluzywnym wariancjom tej potrawy.
Każdy z pewnością ma swoje ulubione gołąbki - z mięsem, ryżem lub gołąbki z kaszą gryczaną. W przeciwieństwie jednak do gołąbków tradycyjnych tu łączą się ze sobą dwa bardzo popularne w kuchni polskiej smaki, kapusty i ziemniaków. To też propozycja, którą możesz bez obaw podać osobom na diecie wegańskiej. Choć z pewnością nie należy ona do lekkostrawnych i dietetycznych, co jakiś czas można pozwolić sobie na chwilę zapomnienia od reguł dietetycznych.
By zrobić gołąbki z ziemniakami, wybieraj najlepiej typu C, czyli mączyste. Ten rodzaj najłatwiej się rozpada i przyszykowuje się z niego najlepsze purée czy placki ziemniaczane. Dobrze sprawdzą się też warzywa typu B, czyli ogólnokulinarne. Unikaj jednak ziemniaków sałatkowych, bo będą zbyt wodniste i nie uformują jednolitego farszu. Należy ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcedzić z nadmiaru wody, a następnie podsmażyć, ale bez zrumieniania. W innych wersjach tego przepisu można znaleźć także ugotowane bulwy i następnie rozgniecione na gładką masę, ale mogą mieć wtedy w sobie zbyt dużo wody.
Nieodłącznym elementem niemal każdego farszu gołąbków wegetariańskich czy też mięsnych jest cebula. Delikatnie podsmażona razem z wędzonym boczkiem nadaje gołąbkom ciekawego smaku, lekko słodkiego, lekko słonego. Niektórzy dodają też do farszu suszone, namoczone wcześniej grzyby, ale nie są one niezbędne. Konieczne jest jednak bardzo dobre doprawienie nadzienia takimi przyprawami jak: sól, pieprz czarny i majeranek, gdyż sama masa ziemniaczana jest dość mdła, a w trakcie gotowania straci jeszcze na smaku.
By prawidłowo zwinąć kapustą gołąbki, należy oddzielić poszczególne liście od rdzenia. Istnieje kilka sposobów, a najpopularniejszym jest gotowanie główki kapusty przez ok. 20-30 minut w garnku z wodą. Do ciekawych sztuczek należy też sparzenie warzywa w kuchence mikrofalowej czy zamrożenie. Liście kapusty delikatnie roluj, posuwając się od góry do dołu. Możesz też delikatnie podważyć je od strony rdzenia. Liście nie mogą być rozerwane, tylko miękkie i elastyczne. Jeśli jednak któregoś nie udało ci się zdjąć w całości, nie przejmuj się, tylko odłóż go do wykorzystania przy gotowaniu.
Wegańskie gołąbki - jak je zwinąć?
Tego rodzaju danie zwija się znacznie prościej niż na przykład gołąbki z kaszą i grzybami, gdzie farsz jest mocno sypki. Przede wszystkim nie przepełniaj liścia kapusty. Lepiej będzie, gdy nadzienia będzie mniej niż gdyby miało być go więcej, ale miałby wypaść do gotującej się wody. Blisko rdzenia nakładaj porcję farszu i raz przykryj go dolną częścią liścia. Następnie złóż do wewnątrz boki i kontynuuj rolowanie. Zawijaj gołąbki dość ciasno, by w trakcie duszenia się nie otworzyły.
Należy układać gołąbki ciasno w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty, na przykład tymi rozerwanymi podczas rozbierania główki. Jeśli na dnie zabraknie ci miejsca, nakładaj kolejną warstwę gołąbków, a na sam koniec zalej całość bulionem warzywnym lub wodą, do której nie zapomnij dodać liść laurowy, ziele angielskie i koper. Danie duś pod przykryciem do miękkości kapusty, przez ok. 60 minut, pilnując, by woda cały czas przykrywała całą potrawę.
Takie pyszne gołąbki najlepiej podawaj z aromatycznym sosem domowym, takim jak sos cebulowo-śmietanowy. Jeśli jednak nie masz czasu na jego szykowanie, sprawdzi się także zwykła śmietana wiejska, choć w tej wersji danie nie będzie już wegańskie. Do tego dania świetnie pasuje też kapusta kiszona czy delikatniejsza surówka z marchewki.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19782
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 462
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 430
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6825
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242364
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19782
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 462
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 430
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6825
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242364
Składniki
Zacznij od przygotowania farszu na gołąbki lasowiackie. Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej sporo oleju, a następnie przesmażaj je partiami, tak aby zmiękły i się lekko poddusiły, ale nie zrumieniły ani nie stały się chrupiące. Powinny mieć konsystencję purre. Odcedź je z nadmiaru tłuszczu na sitku.
Boczek pokrój w dużą kostkę, a następnie przełóż go na zimną patelnię i zacznij powoli podsmażać do momentu aż powstaną rumiane, chrupiące skwarki.
Cebulę pokrój w piórka, a następnie podsmaż ją na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Powinna się ładnie zrumienić, ale nie spalić.
Wymieszaj ziemniaki, skwarki oraz cebulę. Dopraw solą, pieprzem i sporą ilością cząbru. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły i równomiernie rozprowadziły.
Kapustę podziel na liście. Wytnij z nich głąby, tak aby stały się płaskie, następnie każdy liść sparzaj przez kilka minut we wrzątku, aby zmiękł i stał się łatwiejszy do zawijania.
Teraz możesz już zawijać lasowiackie gołąbki z ziemniakami Magdy Gessler. Na środku każdego z liści kapusty układaj porcję farszu, a następnie zawijaj tak jak tradycyjne gołąbki: załóż do środka brzegi, a następnie zwiń ciasną roladkę, zagarniając cały farsz.
Gołąbki lasowiackie smaż na patelni z obu stron, aby nabrały rumianego koloru. Rób to na niewielkim ogniu, aby się nie spaliły. Możesz też zapiec je w piekarniku. Tak przygotowane gołąbki możesz podawać z ulubionym sosem, ale Magda Gessler rekomenduje do nich wyrazisty sos na bazie kiszonej kapusty. Źródło: Kuchenne Rewolucje