Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wydawać, by się mogło, że gołąbki zawsze muszą być faszerowane ryżem i mięsem. Tym razem pokazujemy inny, bardzo ciekawy przepis na gołąbkowe nadzienie – kompozycja ziemniaków, cebulki i boczku jest doskonała, by zaskoczyć twoich domowników. Wszystko podane na aromatycznym, pomidorowym sosie. Dasz się skusić?
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2036
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 31
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 48
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2036
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 31
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 48
Składniki
Oderwij zewnętrzne liście kapusty (nie wyrzucaj ich, przydadzą się do gotowania gołąbków). Wytnij rdzeń kapusty i włóż ją do dużego garnka. Zalej wodą tak, by przykryć kapustę. Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj, aż górne liście będą miękkie i elastyczne. Liście, które zmiękły, oddziel od główki kapusty nożem lub widelcem i przełóż na talerz. Dalej gotuj resztę kapusty i z pozostałymi liśćmi zrób tak samo.
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości, a następnie rozgnieć tłuczkiem lub widelcem na puree. Cebulę obierz i drobno posiekaj, obraną marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej, a umyte pieczarki także zetrzyj lub pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż cebulkę, aż stanie się miękka. Dodaj startą marchewkę, pieczarki i pokrojony w drobną kostkę boczek. Smaż przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu. Następnie połącz przesmażone składniki z rozgniecionymi ziemniakami, dopraw przyprawami i wymieszaj tak, by farsz stał się gładki.
Możesz zacząć składać gołąbki. Połóż liść kapusty na desce do krojenia lub płaskim talerzu i usuń twardą część liścia kapusty nożem. Na każdy liść kapusty nałóż 2-3 łyżki nadzienia, złóż kapustę „w kopertę”, a następnie zroluj i odkładaj na talerz. Dno dużego garnka (może być ten sam, w którym gotowała się kapusta) wyłóż zewnętrznymi liśćmi kapusty i ciasno układaj gołąbki łączeniem do dołu. Zalej całość wodą lub bulionem, wrzuć kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego. Gotuj gołąbki na małym ogniu przez 45-60 minut, licząc od momentu wrzenia wody.
W międzyczasie przygotuj sos. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek, następnie wrzuć cebulę na rozgrzany tłuszcz. Dodaj goździki i podsmażaj, aż zawartość garnka będzie pachnieć. Dodaj czosnek i po chwili zalej całość pomidorami. Dopraw przyprawami i gotuj na wolnym ogniu, by pomidory odparowały i sos zgęstniał. Jeśli lubisz gładką, aksamitną konsystencję sosu, możesz go dodatkowo zblendować (wcześniej wyjmij goździki).
Na talerzu wykładaj porcję sosu i ułóż na nim gołąbki. Danie możesz podać samodzielnie lub z kromką chleba.