Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to pyszny zmodernizowany tradycyjny przepis!
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 102
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 475
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 187
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 102
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 475
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 187
Składniki
Z kapusty wydrążamy głąb, następnie wrzucamy do osolonej wody i gotujemy na małym ogniu. Gdy liście zaczynają odchodzić od kapusty wówczas pojedynczo je ściągamy i układamy na talerzu. Z każdego liścia usuwamy twardą część "łodygi" tak aby nie przedziurawić liści.
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku przyprawami(można dodać trochę czosnku) –odstawiamy na ok. 1h.
Ziemniaki ścieramy na tarce lub w robocie kuchennym ( tak jak na placki ziemniaczane) wraz z 1 cebulą. Pozostałą cebulkę 2szt. kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Do masy ziemniaczanej wlewamy ciepły smalec wraz z cebulką ,dodajemy pieprz (sporo),sól , paprykę, vegete , odciśnięte grzyby , mąkę, jajka oraz przyprawione, surowe mięso. Wszystko mieszamy , konsystencja masy ma być podobna jak na placki ziemniaczane.
Liście z kapusty układamy na dłoni tak aby początek liścia znajdował się na „początku” naszej dłoni. Na liść nakładamy masę ziemniaczaną , 1/3 liścia zakładamy ku środkowi z prawej strony, następnie zawijamy w rulon , a pozostałą część liścia z lewej strony „wciskamy” do środka.
Do garnka (jeżeli nie mamy z podwójnym dnem) na dno wkładamy podstawkę metalową lub inną rzecz tak aby „stworzyć” drugie dno. Następnie nalewamy ok.1/4 garnka wody i wstawiamy na kuchenkę na mały ogień. Układamy warstwę z pozostałych liści a na nie dosyć ciasno układamy gołąbki zawiniętą częścią do góry tak aby nam nie wypłynęła z nich masa ziemniaczana. Gdy ułożymy gołąbki w garnku możemy dolać jeszcze trochę wody ,całość jeszcze odrobinę solimy i polewamy przyprawą do zup( magą ).
Przykrywamy najlepiej odwróconym (głębokim) talerzem. Gotujemy na małym ogniu od 2,5h do 3h. podczas gotowania w razie potrzeby dolewamy wodę i od czasu do czasu potrząsamy garnkiem tak aby liście z kapusty nie przywarły do dna i się nie przypaliły. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Podajemy polane zrumienionym masłem pomieszanym ze smalcem, możemy do smaku skropić przyprawą do zup.
Na drugi dzień gołąbki smażymy na złoty kolor na patelni wraz z dużą ilością smalcu i masła. Życzę SMACZNEGO!!!