Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka pieczona w kapuście

Golonka pieczona w kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1250

Dodano:

Odsłon: 9785

Kaloryczne? Ale jakie dobre! Czasem warto sobie pozwolić ;) A ta golonka wyszła po prostu przepysznie! Mięciutka, odchodząca od kości, aromatyczna... Ślinka leci na samo jej wspomnienie. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim talerzu! :) A u Was? :)

Składniki

  • 2 golonki
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżkę miodu
  • 2-3 łyżki ostrego sosu lub ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • zioła powansalskie
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Golonka pieczona w kapuście

Przygotowanie

  1. Golonkę dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, aż golonki będą prawnie zakryte. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę pod przykryciem.
    Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, marchew w plastry, a cebulę w pióra. Układamy warzywa na dnie naczynia żaroodpornego.
    Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.

  2. Po godzinie gotowania, skórę golonki lekko nacinamy nożem w kratkę i układamy na warzywach.
    Z wywaru po mięsie odlewamy 300 ml, dodajemy do niego miód, sos lub ketchup oraz pieprz i zioła. Dokładnie mieszamy i zalewamy mięso i warzywa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 2-2,5 godzin, często podlewając mięso wytworzonym sosem. Golonkę w trakcie pieczenia kilkukrotnie możemy przewracać na drugą stronę.
    Podajemy z upieczoną kapustą i ziemniakami (idealnie pasuje również kufel piwa ;) )
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń