Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaloryczne? Ale jakie dobre! Czasem warto sobie pozwolić ;) A ta golonka wyszła po prostu przepysznie! Mięciutka, odchodząca od kości, aromatyczna... Ślinka leci na samo jej wspomnienie. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim talerzu! :) A u Was? :)
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 6922
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8596
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 235
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1252
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 6922
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8596
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 235
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1252
Składniki
Golonkę dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, aż golonki będą prawnie zakryte. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę pod przykryciem. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, marchew w plastry, a cebulę w pióra. Układamy warzywa na dnie naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Po godzinie gotowania, skórę golonki lekko nacinamy nożem w kratkę i układamy na warzywach. Z wywaru po mięsie odlewamy 300 ml, dodajemy do niego miód, sos lub ketchup oraz pieprz i zioła. Dokładnie mieszamy i zalewamy mięso i warzywa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 2-2,5 godzin, często podlewając mięso wytworzonym sosem. Golonkę w trakcie pieczenia kilkukrotnie możemy przewracać na drugą stronę. Podajemy z upieczoną kapustą i ziemniakami (idealnie pasuje również kufel piwa ;) ) Smacznego! :)