Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1351
Dodano: 13.11.2017
Odsłon: 12124
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Golonkę dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, aż golonki będą prawnie zakryte. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę pod przykryciem.
Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, marchew w plastry, a cebulę w pióra. Układamy warzywa na dnie naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Po godzinie gotowania, skórę golonki lekko nacinamy nożem w kratkę i układamy na warzywach.
Z wywaru po mięsie odlewamy 300 ml, dodajemy do niego miód, sos lub ketchup oraz pieprz i zioła. Dokładnie mieszamy i zalewamy mięso i warzywa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 2-2,5 godzin, często podlewając mięso wytworzonym sosem. Golonkę w trakcie pieczenia kilkukrotnie możemy przewracać na drugą stronę.
Podajemy z upieczoną kapustą i ziemniakami (idealnie pasuje również kufel piwa ;) )
Smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

SmallBlack 16 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam taka golonke :)1 Kto głosował? | Odpowiedz