Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaloryczne? Ale jakie dobre! Czasem warto sobie pozwolić ;) A ta golonka wyszła po prostu przepysznie! Mięciutka, odchodząca od kości, aromatyczna... Ślinka leci na samo jej wspomnienie. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim talerzu! :) A u Was? :)
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 33
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2494
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 33
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2494
Składniki
Golonkę dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, aż golonki będą prawnie zakryte. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę pod przykryciem. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, marchew w plastry, a cebulę w pióra. Układamy warzywa na dnie naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Po godzinie gotowania, skórę golonki lekko nacinamy nożem w kratkę i układamy na warzywach. Z wywaru po mięsie odlewamy 300 ml, dodajemy do niego miód, sos lub ketchup oraz pieprz i zioła. Dokładnie mieszamy i zalewamy mięso i warzywa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 2-2,5 godzin, często podlewając mięso wytworzonym sosem. Golonkę w trakcie pieczenia kilkukrotnie możemy przewracać na drugą stronę. Podajemy z upieczoną kapustą i ziemniakami (idealnie pasuje również kufel piwa ;) ) Smacznego! :)