Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka w kapuście

Golonka w kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 351 Ocena: 4769

Dodano:

Odsłon: 33435

ostatnie takie szaleństwo, oczywiście od jutra si e odchudzamy :), golonka pyszna a kapusta jeszcze lepsza

Składniki

  • golonka 2 male (ok 1,20 kg)
  • kapusta kiszona 70-8- dag
  • cebula 2 szt
  • marchew
  • seler
  • czosnek 2-3 ząbki
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • olej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Golonki oczyścić, natrzeć solą i rozgniecionym czosnkiem, odstawić (najlepiej na całą noc),

  2. Zagotować wodę, dodać golonkę, marchew, seler, ziele angielskie, ewentualnie sól, gotować ok. 1 godz,

  3. Kapustę gotować ok 15 min, odcedzić,

  4. Rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebule, podsmażyć, dodać kapustę, chwilę poddusić, dodać golonkę, listek laurowy, golonkę obłożyć kapustą, podlać wywarem z gotowania golonki, mięso musi być zakryte, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięska (ok 1-1,5 godz), w razie konieczności podlewać wywarem,

  5. Jak mięso będzie miękkie, wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika,żeby się apetycznie przyrumieniło,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń